Rondje pontje: de Maas als metgezel

Het stromende water, de voorbijvarende schepen, de kronkelende dijkjes, de Hollandse vergezichten, de nieuwe riviernatuur: het landschap rondom de Maas is mooi! Met maar liefst zo’n 45 kilometer aan Maasoevers in de gemeente Oss is er veel te ontdekken.  Ga je daarbij ook over de Maas, dan is dat dubbelop!

Met vijf veren, en in zomertijd zelfs een zesde veer, kan je alle kanten op. Wij stappen op de pedalen en kiezen voor het meest westelijke veer, en zetten vanuit Maren-Kessel koers naar het pontje naar Alem. Ons doel vandaag: zoveel mogelijk langs de rivier de Maas, als metgezel op onze tocht!

Over het schiereiland

Het gele pontje van De Maasveren brengt ons soepel naar de overkant, naar het land van Maas en Waal. We fietsen over dit schiereiland, omringd door water en we genieten van de weidse uitzichten van dit landschap wat eeuwenlang vrijwel onveranderd is gebleven. Doordat de loop van de Maas destijds is verlegd, verhuisde dit dorp destijds van Brabant naar Gelderland. Best uniek!

Tussen Maas en Waal

In Rossum fietsen we door dit pittoreske dorp, uniek gelegen aan zowel de Waaldijk als de Maasdijk. In de verte zien we de vele schepen varen op de brede rivier de Waal. We steken het Kanaal van Sint-Andries met het sluizencomplex over en nemen het lange fietspad over de smalle landstrook tussen beide grote rivieren, met nog steeds zicht op de Waal. Maar hé, de Maas was ons doel, dus slaan we af richting de buitenpolder Heerewaarden en volgen de Maasdijk. Over de prachtig bloeiende dijken kijken we uit over de vriendelijk stromende Maas. We zien de achterliggende Lithse ham en Maren-Kessel in de verte liggen.

Over de Maas

We passeren Heerewaarden, van oudsher een vissersdorp. Niet echt verwonderlijk, zo ingeklemd tussen twee grote rivieren. Diverse straatnamen herinneren nog aan die tijd. Maar wij trappen stevig door richting Alphen. Daar fietsen we langs een groot zandwinnings- en natuurontwikkelingsproject, genaamd ‘Over de Maas’. Naast zandwinning gaat dit project meer ruimte voor hoogwater opleveren, en nieuwe riviergebonden natuur. Dat ervaren we als we, met zicht op Lith aan de overkant, een nieuw aangelegd fietspad nemen door dit nieuwe landschap. Leuk! En zo zien we van dichtbij ook de aangelegde vistrap naast het sluizencomplex in Lith. 

Op naar Maasbommel

Met nog steeds weids zicht op de Maas, fietsen we verder over fraai slingerende dijkjes. En arriveren vervolgens in het mooie Maasbommel. Wist jij dat dit de kleinste Hanzestad van Nederland is? We laten het recreatiegebied de Gouden Ham letterlijk links liggen (voor een volgend rondje pontje) en pakken het pontje weer richting Brabant. En we hebben genoeg te kijken dit keer, met alle snel voorbijvarende speedboten.

Nieuwe natuurontwikkeling

Ook aan de kant van Brabant, veel aandacht voor meer ruimte voor de rivier: waar we nu fietsen langs frisgroene grasvelden, zal de komende jaren fors gegraven en ontwikkeld worden. En ontstaat ruimte voor mens, rivier en natuur met het project Meanderende Maas. Gaat vast mooi worden!

Langs het Delenkanaal, verbinding tussen de Maas en Oss, komen we aan in Macharen. Hier volgen we wederom de dijk, en kijken weer uit op de prachtige natuur rondom de Maas. Aan een sfeervol, lommerrijk laantje zien we het kasteel Oijen. Oftewel de overgebleven bijgebouwen, vroeger behorend tot een groot kasteel, nu een sfeervolle groepsaccommodatie. Wat een plaatje!

De hemel te rijk

Nog meer prachtige plaatjes in het verschiet: na Oijen bereiken we het nieuwe riviernatuurgebied de Hemelrijkse waard. Indrukwekkend, ter grootte van wel 450 voetbalvelden. Da’s fors! Vanaf de dijk hebben we een geweldig uitzicht op dit nieuwe leefgebied voor planten en dieren. Mede ontstaan door de lange geul langs de Maas.

Dorp aan de rivier

We rijden verder langs een afgesneden meander van de Maas en bereiken Lithoijen. Hier steken we over om langs de Prinses Maxima sluizen te fietsen, dit keer vanaf de andere kant.  Om vervolgens aan te komen in Lith, waar Antoon Coolen zijn inspiratie haalde voor zijn boek ‘Dorp aan de rivier’. En altijd nog zien we de Maas, de rivier die ook zo bepalend was voor Coolens boek.

We fietsen terug naar ons vertrekpunt langs het natuur- en recreatiegebied Lithse ham. We zien de Taurossen grazen in de natuurlijke uiterwaarden, en we kijken uit over het water waar vroeger nog een Romeinse tempel heeft gestaan. En zo keren we tevreden terug in Maren-Kessel, na ons ‘rondje pontje’.

Hotspot Maren-Kessel

Zoek je nog een leuke koffiestop in Maren-Kessel, dan heb je zelfs twee bijzondere opties in dit kleine dorp. Zo kan je bij mooi weer van maandag tot en met zaterdag ’s middags aanschuiven op het fraaie buitenterras van Ons Heidje aan de Kesselsedijk. Of ga even op bezoek bij het onlangs geopende Brood van Mook tegenover de kerk, op vrijdag en zaterdag geopend van 9 – 15 uur. Een sociaal ontmoetingspunt gecombineerd met allerlei lekkers en een vers bakkie koffie.

Mix & match

Wil jij ook lekker fietsen langs beide zijden van de Maas? Naast de pontjes die wij kozen, kan je ook kiezen uit de veerverbinding tussen Lith-Alphen, Oijen-Alphen en Megen-Appeltern van de Stichting Maasveren. Ook heel leuk: maak gebruik van de Pontjesdagen op 3 en 4 juli, en ga lekker zigzaggen over en langs de Maas met interessante opties. Kijk hiervoor op de speciale Facebook pagina van de Pontjesdagen. Veel plezier met jouw rondje-pontje-op-maat!