Het voorjaar komt eraan, plan de Pontjesdagen alvast in je agenda

De Pontjesdagen zijn een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de recreatieve voet- en fietspontjes in de regio Maas en Waal 3 dagen lang worden opengesteld voor het publiek. Dit jaar worden de Pontjesdagen georganiseerd op 5, 6 en 7 mei en dat gaat gepaard met allerlei activiteiten én een gereduceerd tarief voor iedere oversteek te voet of met de fiets.  

Wat zijn de Pontjesdagen?

De Pontjesdagen zijn wat mij betreft dé manier om kennis te maken met Oss en omgeving. Je kunt 3 dagen lang de Maas oversteken tegen een vriendelijk tarief. Met kinderen ontzettend leuk om te doen en bovendien worden er die dagen altijd veel activiteiten georganiseerd. Er zijn maar liefst 16 pontjes tussen Wijchen en de Biesbosch die meedoen aan de Pontjesdagen en natuurlijk doen de pontjes rondom gemeente Oss mee. Trek je wandelschoenen maar aan om te gaan struinen of pomp alle fietsbanden op. Zorg voor wat lekkers voor onderweg en trek er op uit in eigen regio! Je kunt gerust een hele dag (of twee) uittrekken voor alle activiteiten die er te doen zijn. Ik neem je even mee langs een aantal highlights in Oss aan de Maas, waar wij vorig jaar uitgebreid hebben genoten van de Pontjesdagen met ons gezin.

Pontjesdagen in Ravenstein, volop gezelligheid

In vestingstadje Ravenstein gaan we op zoek naar cultureel erfgoed en dat vinden we volop! Met de fiets naar de Stadsmolen de Nijverheid, even afstappen bij Stichting Smederij Verhoeven, waar onze tiener zelf een handvat maakt voor een deur in onze hal. Daarna door naar Brass aan de Maas voor een lekker drankje. Ravenstein leeft volop tijdens de Pontjesdagen en het prachtige weer aan het begin van de middag helpt goed mee. 

Na een drankje op het terras pakken we het voetpontje naar de overkant om een rondje te struinen langs de Maas. Voor de kinderen is het een feest, want zij mogen het pontje naar de overkant sturen. Na een rondje struinen nemen we de voetpont weer terug van Gelderland naar Noord-Brabant, want voor Brass aan de Maas stopt het Maasmeandertreintje. We nemen het treintje naar Megen en laten onze fietsen bij Brass staan, want daar komt de trein weer terug uiteindelijk. Onderweg vertelt de gids ons heel veel over het gebied van de Maasmeanders en onze kleuter kijkt zijn ogen uit vanuit het treintje: er is zoveel te zien aan deze route!

Pontjesdagen in Megen

Als we met het Maasmeandertreintje in Megen arriveren dan willen de kinderen direct naar Natuurspeeltuin Graaf van Megen aan de Maasdijk. Het is hier gezellig druk en we maken er even een tussenstop om daarna naar het Hof van Lof te gaan, de tuin die hoort bij het Franciscaner Klooster in Megen. Megen is een vestingstadje dat vooral tijdens evenementen écht leeft. Je kunt er op het terras zitten bij de Akropolis, een stadswandeling maken of de demonstratie bekijken over het laden van de kanonnen Barbara en Brimeu van de Megensche Batterij. Vergeet de gehoorbescherming niet voor je kinderen of ga op veilige afstand staan! 

Pontjesdagen Lith, Oijen en Lihoijen

Eén middag is te kort voor wat we allemaal willen zien en doen. We besluiten ook de volgende dag naar de Pontjesdagen te gaan. We pakken de fiets nog een keer en fietsen een korte route van Lith naar Lithoijen en Oijen. We fietsen langs de Maas en over de dijken, altijd een feestje hier! We hebben steeds weer een ander uitzicht na iedere bocht op de dijk en nemen de tijd om met de kinderen te kijken naar de schepen die voorbijvaren en stappen af bij de Prinses Máxima Sluizen, een sluizencomplex in de Maas bij Lithoijen. Erg leuk om te zien. Daarna fietsen we door naar Uitkijktoren Oijense Benedendijk en we struinen door de Hemelrijkse waar om uiteindelijk door te fietsen naar Bierbrouwerij Oijen. Een heerlijke afsluiter voor de kinderen, want hier kan maximaal gespeeld worden terwijl wij een bierproeverijtje doen en genieten van de zon. Het voelt voor ons altijd een beetje als vakantie als we door deze dorpjes fietsen die allemaal bij de gemeente Oss horen. Datzelfde gevoel heb ik als ik na een werkdag met het pontje naar huis ga en mag genieten van de zonsondergang vanaf het pontje. 

Fietsroute Oss tijdens de Pontjesdagen

Wij houden ervan om onze eigen route te maken, we kennen Oss en omgeving aardig goed en weten wat onze persoonlijke favorieten zijn. Wil je naar de Pontjesdagen, maar heb je echt geen idee waar je naartoe moet gaan? Er is gewoon een hele leuke fietsroute waarbij je vier keer de Maas oversteekt en hartstikke veel ziet! Je fietst door het Brabantse landschap met uiterwaarden, slingerende dijken en de dorpskernen. Onderweg kies je zelf waar je afstapt. Wil je meer weten? Kijk op de speciale pagina over de Pontjesdagen op Tref het in Oss. Hier vind je een compleet overzicht van alle activiteiten, routekaarten en deelnemende pontjes. Binnenkort komt ook de fietskaart van de Pontjesdagen uit, met verschillende routes langs en over de Maas. De kaart is gratis verkrijgbaar op diverse voet- en fietsveren en bij verschillende VVV en informatiepunten of het Toeristische Informatiecentrum in Oss.