Oude schoenen wijzen de weg in Lith

Wat is hier aan de hand?

Een groene pump hangend aan een boom. Een stel afgetrapte gympen aan een hekje. Een stoere laars achteloos aan een lantaarnpaal. Schoenen, werkelijk overal! Wat is hier aan de hand in Lith?

Wat blijkt: het gaat hier om een creatief alternatief voor de wandeldriedaagse. Coronaproof welteverstaan. Geen drie dagen wandelen met drommen mensen, maar op eigen gelegenheid het parcours lopen. Op weg geholpen door vele schoenen als bijzondere wegwijzers. Maar dat blijkt niet het enige: onderweg worden al onze zintuigen aan het werk gezet.

Blote-voeten-pad

We starten vanaf Lithergraaf 4. Daar ligt al een ‘blote-voeten-pad’ vol met uitdagingen. We gaan op pad, en volgen de schoenen. We ontdekken waar dit ‘dorp aan de rivier’ zich zo door kenmerkt: de bijzondere paadjes, het uitzicht over de Maas vanaf de dijk, de authentieke woningen, de fraaie natuur.

Over historische paadjes

Zo wandelen we door het Engwijkpad, een van de historische paadjes die het dorp doorkruisen.  Over dit wandelpad lopen we langs de voorzijden van de woningen, met aan de andere kant de ‘overtuinen’. Hier zien we volop activiteit, van spelende kinderen tot grazende geiten. We wandelen door tot aan de Lithse dijk. Met ondertussen een paar pogingen tot hinkelsprongen, gezien de getekende aanwijzingen op de Ringkade. En dat lukt nog best aardig!

Natuurlijke oase

We vervolgen onze weg over de Lithse dijk met prachtig uitzicht over de Maas met de kenmerkende bakenbomen. We nemen daarna het Brouwerspad, weer zo’n bijzonder historisch pad. Dit pad ontleent zijn naam aan de bierbrouwerij, al in 1867 actief. Wat een natuurlijke oase, middenin Lith, zien we hier! En te bedenken dat deze paden vroeger ook dienden als vluchtwegen bij hoogwater wanneer de Beerse Overlaet overstroomde. Een aantal citaten, gemarkeerd in het wandelpad, van de lokale troubadour Noud Bongers, herinneren ons daaraan.

Daar bij die molen

We keren terug op de dijk, we genieten van een lekkere koffie en uitzicht op het veer over de Maas, op het ruime terras van het Lithse Bakkertje. We vervolgen onze weg over het fijne wandelpad richting de Prinses Maxima sluizen. We steken over naar de Molenstraat, waar we de mooie molen kunnen bewonderen. We lopen door de nieuwe wijk ‘Lithse land’ richting het voetbalterrein in Lith. Hier laten we ons verrassen door een fraai natuurlijk wandelpad achter de voetbalvelden. En ontdekken we een paar prachtige vennetjes. Vervolgens lopen we door om weer op Lithergraaf uit te komen.

En nu, wachten op volgend jaar?

De aankleding met schoenen, spelletjes en zintuigentesten is inmiddels verdwenen. De route blijft desondanks zeer de moeite waard om te wandelen. Laat je verrassen door de, wellicht nog niet zichtbare, pareltjes van Lith! Wandeldriedaagse-organisatie, volgend jaar weer zo’n editie? Wij zijn voor!