Tuinen in Demen: ontdek jouw kleurbeleving

Een bloemrijke oase en natuurlijk rustpunt in het Osse buitengebied: de Tuinen in Demen. Met kleur, heel veel variatie in kleur. Maar dat niet alleen: Martje en Fridtjof hebben van hun tuinen een ontdekkingstocht gemaakt. De tuinen nodigen je uit om zich via natuurlijke zichtlijnen en passages te laten verkennen. En op zoek te gaan wat kleur met jou doet.  Voor mij tot voor kort een onbekende parel, net om de hoek. Ook deze natuurpracht tref je in Oss!

Persoonlijke kleurbeleving

De Tuinen in Demen bestaan uit zestien verschillende siertuinen, elk met een eigen kleur en sfeer. De rijk gevulde borders bieden diverse combinaties van vaste planten, rozen, eenjarigen en bollen. Inspirerend! Kleurrijke arrangementen, die soms subtiel van kleur zijn, maar ook knallend en contrastrijk kunnen zijn. Gebaseerd op de gedachte dat ieder persoon een tuin en kleuren anders beleeft. Zo kunnen rode bloemen energie geven, maar voor een ander opdringerig zijn. Ook combinaties in ton-sur-ton kleuren of juist het samenvoegen van primaire of secundaire kleuren geven een persoonlijk effect. Martje heeft haar visie vertaald in het boek ‘De beleving van kleur in de tuin’. Hierin gaat ze dieper in op de kleurenleer en hoe dat te vertalen naar de keuzes voor je tuin.

Andere kijk op kleur

Eerlijk is eerlijk: ik ben geen liefhebber van gele bloemborders. Dat lijken meer vrouwen te ervaren, zo blijkt. Voor Martje en Fridtjof een uitdaging om met een gele tuin te laten zien wat er zoal kan. Hoe mooi geel kan zijn. En ja, ik ben overtuigd! De juiste combinaties van geeltinten en groen, in de juiste setting, het is gewoonweg prachtig.

Ook de groentetuin is op kleur ingedeeld. Bijzonder! Met de zon als inspiratie: de paden vormen de zonnestralen rondom het middelpunt (de zon), de tussenliggende vakken zijn op (regenboog)kleuren ingedeeld. Zo had ik nog nooit naar een groentetuin gekeken!

Laat je leiden door vormen en lijnen

De mooie doorkijkjes en zichtlijnen geleiden je op natuurlijke wijze door de tuinen. De loofgangen, doorgangen en doordacht geplaatste heggen geven richting. De rozendoorgang is fabuleus: 88 klimrozen, verlopend in kleur van wit naar roze naar rood, geven een mooi optisch effect. Ook diagonaal of symmetrisch geplaatste perken dragen bij aan een optimale beleving.  De verhoogde border bij de vijver maakt het mogelijk om er omheen, overheen en doorheen te lopen. En zo de natuurlijke beplanting van alle kanten te bewonderen.

Ontstaan door passie

De prachtige tuinen zijn het resultaat van jarenlang werken en grote, gedeelde passie. Dertig jaar geleden werd het eerste zaadje geplant bij het creëren van een eigen tuin bij hun verbouwde boerderij. Vanaf 2003 werden de tuinen uitgebreid, gericht op kleurbeleving en diversiteit van bezoekers. Wil je meer weten over het ontstaan en de visie van de eigenaren? Bekijk dan de aflevering van het  tv-programma Binnenste Buiten.  

Zelf kleur en tuin beleven?

De tuinen zijn nog tot begin september geopend op donderdag en zondag. Kijk op de website van de Tuinen in Demen voor meer informatie. Niet alleen voor tuinliefhebbers is een bezoek de moeite waard. Ook voor hobbyfotografen zoals m'n fotomaatje en ik (beiden lid van de Osse fotoclub VOFMB)  was dit een moment om helemaal los te gaan met het fotograferen van kleur en textuur van bloemen, planten en insecten!