Middagje kajakken en zwemmen bij de Lithse Ham

Het staat al even op onze bucketlist: kajakken met ons gezin. Een prima uitje in de 1,5 meter samenleving waarin we nu leven. En het kan vlakbij huis ontdekken we, op naar de Lithse Ham met ons gezin.

Peddelen van strandje naar strandje

Recreatiegebied de Lithse Ham is bekend terrein voor veel mensen in Oss. Bij ons niet moet ik eerlijk toegeven, want wij zijn niet het type gezin dat hele dagen aan het water wil liggen. Maar als er een activiteit aan wordt gekoppeld dan verandert het voor ons. En daarom is de combinatie van kajakken en tussendoor zwemmen zo heerlijk. We beginnen ons kajak avontuur met een vliegende start. Je kunt in je kajak gaan zitten als hij al in het water ligt. Maar leuker en zelfs ook makkelijker is om in te stappen op de steiger en je vervolgens in het water te laten duwen. Dat laatste doen we, maken we meteen een vliegende start het water in!

Vanaf welke leeftijd kun je kajakken?

Ik reserveer telefonisch twee kajaks bij Watersportverhuur de Lithse Ham nadat ik heb geïnformeerd naar de leeftijdsgrens voor kajakken. Een harde leeftijd is niet direct te geven, als je kind een goede motoriek en voldoende kracht heeft dan is kajakken vanaf 8 jaar goed te doen. En de wil moet er natuurlijk zijn, want reken er maar op dat het even wennen is in het begin. Het sturen gaat overigens wonderbaarlijk goed al meteen. Ter plaatse besluiten we dat we een derde kajak huren, zodat onze jongste van 2 jaar mee kan.

Tip: neem een drybag mee om waardevolle spullen mee te kunnen meenemen in de kajak. In een drybag zijn je spullen beschermd voor water. Een musthave voor iedereen die naar het water gaat als je het mij vraagt.

Wat een fun, wanneer gaan we weer?

Wij kajakken van strandje naar strandje en zijn uiteindelijk iets meer dan 2 uur onderweg. Onze 2-jarige heeft een reddingsvest aan en kan daarom in onze ogen daarmee prima mee op avontuur. Schat dit als ouder zelf in, want de keuze om een klein kind wel of niet mee te nemen is best persoonlijk. In de 1-persoons kajak met een volwassene past het in ieder geval perfect. De lol is enorm groot bij ons, onze jongste zoon geniet net zo hard mee en verzamelt de peddels als we aanmeren.

We leggen meerdere keren aan, dat gaat gemakkelijk door recht op de kade af te sturen met je kajak. Even de kajak op de kant trekken en zwemmen maar! Het water is eind augustus heerlijk om te zwemmen qua temperatuur. Dit is absoluut een leuk en actief uitje, ook perfect om na school te doen als je nog een warme dag treft in september. Onze 8-jarige houdt het 2 uur goed vol. Hij is moe (maar voldaan!) bij terugkomst. De eerste vraag als we uit het water komen is; wanneer gaan we weer?

Wil jij ook een kajak huren? Dat kan bij Watersportverhuur de Lithse Ham. Reserveren is gewenst en kan telefonisch.