Samen met ZOE op Smaaksafari door de groene Maashorst

De Maashorst wordt ook wel het ‘oergebied van Brabant’ genoemd met haar wilde grazers, natuurparels en natuurlijk de kudde Taurossen waar je zeker niet te dicht bij in de buurt moet komen. Wie net als wij eens op een andere manier wil kennismaken met de Maashorst kan dit tot 27 september 2020 de Smaaksafari rijden, dwars door de prachtige Maashorst.

Fietssafari of autosafari, voor ieder wat wils

We kunnen kiezen uit de fietsroute van 45 kilometer of de autoroute van ongeveer 130 kilometer door de natuur. Omdat we erg veel fietsen in de Maashorst met onze kinderen kiezen wij voor de autoroute. Deze gaat dwars door de vier gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. We gaan trouwens niet op safari met onze eigen auto, maar met de nieuwe Renault ZOE. Juist, een elektrische auto in een groene omgeving. Daar worden wij blij van!

Meteen bij restaurant één worden we al verrast, wat een fijne plek. We komen nu al op plekken in onze eigen gemeente die we nog niet eerder hebben gezien, dat belooft veel goeds! Natuurlijk ga ik niet alle plekken en gerechten verklappen, dan is de verrassing er vanaf. Maar dat je verrast gaat worden tijdens de Maashorst Smaaksafari kan ik je wel vertellen.

Hoe werkt het precies die Maashorst Smaaksafari?

Je reserveert een plekje via de site van de Maashorst Smaaksafari. De route krijg je vervolgens in je mailbox. Op de dag van jouw keuze start je je eigen safari bij één van de horecagelegenheden in de route. Daarna rijd je de voorgestelde route, of je wijkt wat af zoals wij deden en je stapt onderweg even uit op een aantal leuke plekken. Bij iedere horecalocatie krijg je een TO GO gerechtje mee. Wij hebben bij een paar restaurants zelfs de mogelijkheid om het gerecht daar te eten, niet verkeerd met een lekker drankje erbij als er buiten net even flink regent.

Onze ultieme autosafari tips

Een goede voorbereiding is super belangrijk als je op safari gaat! Daarom geef je ik enkele tips mee:

  • Lees vooraf de autoroute door en kijk samen waar je onderweg zou willen stoppen om je benen te strekken. Zorg dat je onderweg makkelijk bij je PDF-document kunt om de route goed te blijven volgen. Printen kan handig zijn, al is het wel een boekwerk.
  • Zorg dat je om 12.00 uur bij het eerste horeca adres bent. Dan heb je de hele middag de tijd en hoef je je niet te haasten. De route is vrij lang en als het druk is dan moet je soms wat langer wachten op je TO GO gerecht. Slim dus om dat in te calculeren.
  • Mocht je net als wij later dan 19.00 uur zijn, bel dan eventjes naar het betreffende restaurant om te overleggen. In ons geval was het geen probleem dat we wat later waren.

Een feest van smaken

Had ik al gezegd dat je je vingers gaat aflikken bij de gerechten die je onderweg krijgt? Vis, vlees, groenten, soep, een ijsje om je vingers bij af te likken. Het menu kan variëren en verrast word je gegarandeerd tijdens de Smaaksafari. Je hebt de keuze om je gerechten onderweg op leuke plekken op te eten, erg fijn met mooi weer. Onze jongens genieten het meest van de heerlijke ijsco bij de ondergaande zon in de speeltuin bij de entree van natuurpark De Hooge Vorssel. En de burger drive-in scoort ook hoog. Wij vinden de poke bowl van ‘Het Gelukkigste Eetcafé van Nederland’ heerlijk, maar zoals gezegd: geen garantie dat jij dezelfde gerechten krijgt. Verder ga ik niet te veel verklappen over wat je voor lekkers krijgt.

Laat je onderweg verrassen

Je hebt van 12.00 tot 19.00 uur de tijd om de hele Smaaksafari af te leggen. Geloof me, je wilt het liefst geen adresjes missen. Kijk vooraf even bij de tips in de routebeschrijving waar je wilt stoppen. Dat scheelt onderweg tijd en het is nu eenmaal nodig om keuzes te maken, want alle tips bezoeken ga je niet redden. Bewaar de Smaaksafari-route dus, die tips zijn ook erg leuk voor later. Wij stappen onderweg onder andere af bij een Alpacafarm in Vorstenbosch, De Kilsdonkse Molen in Heeswijk Dinther en Natuurspeeltuin Graaf van Megen. Bij de laatste twee plekken kun je je TO GO gerecht prima opeten. Je afval wel meenemen graag.

Onze nieuwste BFF

Even terug naar de elektrische auto waarmee we toeren: ZOE, onze nieuwe BFF, oftewel: Best Friend Forever. Wat een feest om met deze groene auto te mogen rijden door de mooie natuur van de Maashorst. Met de actieradius van deze auto kunnen we gemakkelijk de hele Smaaksafari rijden. We komen er achter dat we ZOE met € 3,50 kunt opladen voor 100 kilometer rijplezier. Best aantrekkelijk tegenover +/- € 1,65 per liter benzine en bovendien veel groener. De CO2-uitstoot van een stekkerauto is over zijn hele leven gemiddeld 40% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Ik wist het niet eerlijk gezegd...

Je kunt deze auto huren voor een dagje toeren, wel op tijd reserveren. Voor ons persoonlijk is het voor een dagje Smaaksafari rijden drie tientjes duurder met een elektrische auto dan wanneer we rijden met onze eigen auto (als we puur kijken naar de benzinekosten). Dat is de ervaring meer dan waard als je het ons vraagt!

Nog wat meer praktische informatie

De Maashorst Smaak Safari is te boeken tot en met 27 september 2020 op vrijdag, zaterdag en zondag. Omdat de porties die we krijgen voldoende groot zijn, hoeven wij ’s avonds niet meer te koken. Ik moet er wel even bij vertellen dat wij flink zijn uitgelopen en rond 21.00 uur de auto weer thuis op de oprit parkeren. Zoals gezegd hebben wij gebeld met de laatste restaurants en zij gaven aan dat het geen probleem was dat we uitliepen. Het pontje kun je overigens met je pinpas betalen, contant geld heeft wel de voorkeur. Dat gaat een stukje sneller dan de mobiele pin vertelt de schipper ons.

Op hun website vind je meer informatie over de Maashorst Smaaksafari en over alle restaurants die deelnemen. Wil je eens wat anders en die groenere auto huren? Neem dan contact op met de Stern Renault-dealer in Oss.