Heerlijk hardlopen bij Herperduin

Mijn favoriete plek om te gaan hardlopen is bij natuurgebied Herperduin, het deel van de grotere Maashorst tussen Berghem, Herpen en Schaijk. Naast hardlopen is dit bos uitstekend geschikt om te gaan wandelen, fietsen, mountainbiken en ik kom daarnaast regelmatig paardrijders tegen.

Wat Herperduin voor mij het leukst maakt is de enorme variatie die het bos te bieden heeft. Ik kan makkelijk een route van 5 kilometer vinden waarin ik over smalle paden omringd door de bomen ren, langs een groot ven loop, door een grote zandverstuiving kan ploeteren en meerdere heuvels kan beklimmen. Dat zorgt er ook voor dat ik mijn training hier heel goed kan afstemmen op mijn trainingsdoel. Als ik het rustig aan doe kies ik voor de geasfalteerde paden, als ik het wat zwaarder wil maken kies ik voor de heuvels en als ik mezelf echt wil uitdagen loop ik dwars over het losse zand van de duinen heen. Welke route ik ook kies, ik weet zeker dat ik een prachtig uitzicht heb.

Hoogtepunten van mijn hardloopronde

Een van mijn favoriete plekken om langs te komen is de heuvelrug tussen Berghem en Koolwijk aan de rand van het bos. Hier heb ik veel hoogteverschil, smalle bochten en soms flinke klimmen en dalen. Hiernaast is het een tweede uitdaging naast het beklimmen van deze heuvels om de vele mountainbikers te ontwijken, bij wie dit pad ook zeer populair is. Daarnaast zijn het Ganzenven en het Klompven niet te missen. Het Klompven heeft een mooi kunstmatig strand en in het water is zelfs een klein eiland. Bovendien ligt de grootste zandverstuiving er bijna direct naast.

Het Ganzenven en de heide ernaast is een van de plekken waar je de grootste kans hebt om de grootste dieren van het natuurgebied te vinden. Dit zijn voornamelijk Schotse Hooglanders en wilde paarden, die ik heel leuk vind om te bewonderen, van een veilige afstand natuurlijk. De leukste dieren vind ik de herten, die je alleen tegenkomt op de meer afgelegen plaatsen, omdat ze veel beter zijn in verstoppertje dan die grote grazers. Al met al vind ik natuurgebied Herperduin na er jarenlang elke week te gaan hardlopen nog steeds niet saai. Kom je zelf ook kijken?