Verwondering in Oss met 3D wandeling Boterbazen

De nieuwe productie Boterbazen van Stichting Cultureel Oss is een voorstelling in de vorm van een wandeling van ongeveer 4 kilometer die zich lastig laat omschrijven. Deze 3D audio theaterwandeling dwars door Oss moet je gewoon zelf beleven.  

Jurgens en Van den Bergh, de boterbazen van Oss 

Het start- en eindpunt van deze wandeling vol verwonderingen is bij de Groene Engel. Ooit het hoofdkantoor van Philips en onder andere de Volksuniversiteit en de Vrije Academie waren er gehuisvest. Maar het werd 110 jaar geleden gebouwd door Anton Jurgens, omdat deze boterbaas een hoofdkantoor nodig had voor zijn margarinefabriek in Oss. Wist je trouwens dat zijn margarinefabriek Solo als eerste ter wereld margarine produceert op fabrieksniveau? Uiteindelijk gaat Jurgens samen met boterbaas-concurrent Van den Bergh verder onder de naam Unilever en de rest is geschiedenis. Mijn aandacht is getrokken, dit wordt een mooie historische wandeling door Oss!

Niet lullen maar poetsen

De Brabantse gids Jan vertelt tijdens de audio wandeling honderduit over alles waar niets meer van over is in Oss. Over hard werken in een bikkelharde industrie, 29 moorden door de Bende van Oss, messentrekkers en waarom Oss de bijnaam Chicago aan de Maas krijgt. Ik kan wel stellen dat 'niet lullen maar poetsen' het credo was in Oss rond het jaar 1947 waarin het verhaal speelt. Toch is Jan zijn conclusie onverbiddelijk: Oss was vroeger veel mooier... 

Oss als decor voor deze unieke voorstelling

Maar dan neemt het verhaal een verrassend positieve wending en word ik door de 'Firma voor Verwondering' meegenomen naar plekken als mijn eigen woonwijk Berghkwartier, het Tapijtplein en het Gengske met fluisterende stemmen. Het zijn plekken waar ik zelf al honderden keren ben geweest, maar die ik nu heel anders beleef. Tijdens deze audiowandeling ben ik geen passant meer, maar een toeschouwer van alles wat Oss te bieden heeft. En dat is precies waar deze voorstelling om draait. 

Het is genieten van alle decors in Oss en ik mag zelfs het kantoor van Berghege binnenlopen. De boodschap die de Firma voor Verwondering wil meegeven is actueler dan ooit: kijk eens naar al het moois om je heen en laat je niet leiden door negativiteit en alles wat beter, mooier of groter kan. Voor mij persoonlijk vat trompettist Ayham Mozayek deze boodschap heel treffend samen tijdens zijn solo. De positiviteit die hij als vluchteling uit Syrië uitstraalt is geweldig.

Houdoe

Na alle prachtige decors en belevenissen neemt Vic ons mee naar het jaar 2072. Het jaar waarin er bouwkavels op de maan worden verkocht en we nog steeds onze boodschappen bij Appie doen. Gelukkig horen we nog net de slotakkoorden van Jan zijn stadstour met een Brabantse 'Houdoe', voordat we neerstrijken op het terras van Brasserie de Groene Engel met een heerlijke schotel vol taco chips en een broodplankje. 

Op de uitgebreide bierkaart ontbreekt helaas een lokaal biertje uit Oss, maar dat maakt het niet minder gezellig. Wat een heerlijk terras om met kinderen even lekker bij te komen op een zonnige zaterdagmiddag. We nemen de badmintonrackets mee om in het park een potje te spelen en de brasserie zelf heeft eindeloos veel spelletjes en puzzels voor de kinderen. Wat een heerlijke historische plek in Oss is dit toch!

Boterbazen zelf ervaren?

Dan moet je snel zijn! Je kunt nog kaarten kopen voor de voorstellingen van 14 tot en met 17 juli via osscultureel.nl/boterbazen. Het is mooi om de wandeling te beleven in de ondergaande zon, maar op een drukke zaterdag in het centrum van Oss zijn de blikken van de voorbijgangers die vermoeden dat ze in een flashmob zitten ook meer dan vermakelijk.

Een ding is zeker: ik kijk voortaan met andere ogen naar Oss en haar rijke historie door deze voorstelling die wordt uitgevoerd door meer dan 80 lokale spelers, dansers (vrijetijds en professioneel), vrijwilligers en uiteenlopende kunstenaars. Wat mij betreft mag deze theatervoorstelling jaarlijks terugkeren, het zou een aanwinst zijn voor de stad. Unieke rondwandelingen door Oss voor iedereen in Nederland die wil kennismaken met de mooie kant van de stad van de boterbazen.