Tentoonstelling Nooit zonder jou

Kort voor zijn dood deelt Jo Bastings voor het eerst zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog met zijn zoon Ton. Na het overlijden van zi…

Kort voor zijn dood deelt Jo Bastings voor het eerst zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog met zijn zoon Ton. Na het overlijden van zijn vader opent Ton nietsvermoedend de legerkist die altijd in het ouderlijk huis had gestaan. Wat blijkt: zijn ouders bewaarden er hun correspondentie uit oorlogstijd in. Honderden brieven vertellen het verhaal van twee geliefden die elkaar lange tijd niet kunnen zien, maar elkaar blijven schrijven. Ton leest hoe zijn vader Jo gemobiliseerd wordt, terwijl zijn moeder Mia Hubertus achterblijft in Oss en haar Joodse vriendinnen ziet verdwijnen. Maar ook hoe zijn vader zich aansluit bij de geallieerden, terwijl bij zijn moeder Engelse soldaten logeren met wie levenslange vriendschappen ontstaan. Deze persoonlijke geschiedenis voert de bezoeker mee langs grote oorlogsgebeurtenissen en getuigt van intieme momenten die voorbijgaan aan het feit dat er een wereldoorlog heerst. Dit verhaal staat symbool voor de vele verhalen van individuen in oorlogstijd en maakt het drama van (de Tweede Wereld)oorlog persoonlijk en invoelbaar. Het persoonlijke verhaal van Ton Bastings wordt aangevuld met de indrukwekkende foto’s van de oorlog en bevrijding van de Osse fotograaf Leo van den Bergh.

Lezing en boek
Bij deze tentoonstelling wordt op zaterdag 20 juli om 14.00 uur een lezing georganiseerd. Ton Bastings zal een toelichting geven op de correspondentie van zijn ouders en geeft aansluitend een rondgang door deze tentoonstelling. Deze lezing is gratis met een geldig museumticket. Schrijf je in door een mail te sturen naar info@museumjancunen.n

Op 21 september wordt een boek met de briefwisseling gepresenteerd. Deze is vanaf die middag te koop bij Museum Jan Cunen en Stadsarchief Oss. 

Gastenkamer
In de Gastenkamer van Museum Jan Cunen krijgen (lokale) kunstenaars of collega-instellingen de ruimte om te exposeren in relatie tot de lopende tentoonstellingen. Dit keer logeert Stadsarchief Oss in de villa en kiezen we vanwege hun verhuizing, de omvang van de collectie Bastings én de viering van 80 jaar vrijheid in Oss voor een XL-editie. 

Wanneer

  • Dagelijks t/m 27 oktober 2024

Waar

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer informatie

Bezoek de website

Kijk in de buurt

Toon resultaten