Transcriptie video Vondsten en Vorsten in Oss

Tekstalternatief voor de video van Vondsten en Vorsten 

De video van Vondsten en Vorsten bekijken met ondertiteling? Dat kan op YouTube.
Lees hieronder het tekstalternatief van de transcriptie van deze video. 

Wanneer er niet wordt gesproken, wordt er gebruik gemaakt van muziek.

Begin video

In beeld: Paalgraven Oss

Jurgen als voice over: De streek rondom Oss wordt al duizenden jaren bewoond en het is één van de archeologisch best onderzochte regio's van West-Europa. In het moderne Nederland zijn de sporen van die eeuwenlange bewoning vaak onherkenbaar verloren gegaan, maar hier ten zuiden van Oss, is dat prehistorische landschap wel uitgebreid hersteld. Deze omgeving wordt nu gedomineerd door snelwegen en voortrazend verkeer, maar het was ooit een religieus landschap. Ver weg van de bewoonde wereld. 

Hier zijn in de prehistorie namelijk verschillende grafheuvels aangelegd, compleet met markeringen van houten palen. Om ook als moderne bezoeker die heel vroege tijd te kunnen ervaren, is dit gebied dus gerecontrueerd. Zo krijg je toch weer het gevoel van die eeuwenoude, mysterieuze plek. 

  • Nu zien we Jurgen in beeld bij het Vorstengraf.

Jurgen zegt: En hier vlakbij die herstelde Paalgraven heeft ooit de grootste grafheuvel van Nederland gelegen, met meer dan vijftig meter doorsnee. Die is gecontrueerd en heeft een hele aansprekende naam: Het Vorstengraf! 

Jurgen als voice-over: In de restanten van die grafheuvel werd in 1933 een bijzonder kromgebogen en met goud versierd zwaard gevonden, dat tegenwoordig één van de topvondsten in het Rijksmuseum van Oudheden is. Het origineel ligt dan misschien wel in Leiden, maar hier in Oss, pal tegenover Museum Jan Cunen hebben we gewoon een metershoge replica van die unieke vondst neergezet.

  • Het zwaard van Oss in beeld op de rotonde tegenover Museum Jan Cunen.

Jurgen als voice-over: Het Vorstengraf en de andere Paalgraven zijn overblijfselen van wat de prehistorische inwoners van deze streek op het hoge en droge land deden. De Brabantse zandgronden en de Osse hei, maar ook hier langs de Maas is al duizenden jaren bedrijvigheid.

Jurgen als voice-over: Ook hier worden prachtige vondsten gedaan. In de jaren 70 zijn er bijvoorbeeld allerlei fragmenten van een Romeinse tempel naar boven gehaald uit de rivier. Nu nog worden er aan weerszijde van de Maas bijzondere objecten ontdekt. Er bestaat tegenwoordig zelfs het vermoeden dat hier, waar de Maas en Waal elkaar bijna raken, zo'n 2000 jaar geleden de grote Romeinse veldheer Julius Caesar is geweest.

Einde video.