Skeelerroute

1 uur 10 minuten (14,8 km)

Deze skeelerroute van ongeveer 15 km brengt je langs de mooie plekken in Oijen, Oss en een stukje Macharen en Lithoijen. 

Het allerbelangrijkste met skeeleren is ondergrond en veiligheid. Deze route heeft vrijwel alleen maar vlakke geasfalteerde stukken en rustige weggetjes. Let wel op bij het pad op de J.F. Kennedybaan. Je kan deze eventueel vermijden door de polder in te gaan op de rontonde bij Lithoijen.

Daarnaast is het fijn om te kunnen genieten van de omgeving, je komt langs het kasteel van Oijen en langs het mooie Natuurgebied Hemelrijkse Waard.

Dit ga je zien

Startpunt: Tuincentrum Coppelmans
Frankenbeemdweg 50
5346 JJ Oss
1

Het Kasteel van Oijen

Oijense Bovendijk 34
5394 LB Oijen
Het Kasteel van Oijen
2

Natuurgebied Hemelrijkse Waard

Oijense Benedendijk
5394 LT Oijen
Natuurgebied Hemelrijkse Waard
Eindpunt: Tuincentrum Coppelmans
Frankenbeemdweg 50
5346 JJ Oss

Beschrijving

Startpunt: Tuincentrum Coppelmans
Frankenbeemdweg 50
5346 JJ Oss

Startpunt: Tuincentrum Coppelmans

Ga vanaf het tuincentrum rechtdoor over de Frankenbeemdweg. Sla op het kruispunt net na Golfbaan De Oijense zij linksaf naar de Oijenseweg.

-Aan je linkerhand zie je de landwinkel van Boer Spierings

Blijf de weg volgen, totdat er een splitsing komt net na de blinde bocht. Bij deze splitsing sla je rechtsaf richting de Langelsestraat.

-Aan de rechterkant ligt het Oijense Bos.

Blijf links aanhouden op deze straat om vervolgens door te gaan op de Kasteelstraat.

Let op: Aan het eind van deze weg moet je de drukke Beatrixweg oversteken, blijf dus altijd opletten!

Volg de Kasteelstraat tot bovenaan de dijk en sla linksaf naar de Oijense Bovendijk.

-Het Oijense kasteel werd rond 1300 gesticht op de plaats van een nog ouder versterkt huis. Behalve een kasteel was er ook een voorburcht. Tijdens de Brabants-Gelderse oorlogen werd er hard gevochten om dit kasteelcomplex. In 1511 sloopten de Brabanders het. In 1594 kreeg Oijen een nieuw kasteel. Er volgden verbouwingen en uitbreidingen. In 1837 werd bijna alles afgebroken. Dankzij de Stichting Huis en Hoef van Brabant en de restauratie van 1994 zijn het terrein en de kasteelrestanten toch behouden en goed te zien vanaf de dijk.

Vervolg je weg over de Oijense Bovendijk, totdat deze overgaat in de Oijense Benedendijk en blijf deze weg volgen.

-De Hemelrijske Waard. Door een 3 kilometer lange geul langs de Maas te graven is het leefgebied voor planten en dieren in en langs de rivier flink vergroot. Ook aan de recreant is gedacht. Zo staat er een uitkijktoren, is een wandelpad met vlonders aangelegd en ontsluiten parkeerplaatsen het terrein voor de natuurliefhebber die er zo heerlijk kan struinen. Bovendien is dit gebied waterveiliger geworden. Doordat het rivierwater meer ruimte heeft gekregen is de waterstand bij hoogwater 4 tot 7 cm lager dan voorheen.

De Oijense Benedendijk loopt hierna over op de Lithoijense Dijk. Ga bij Jachthaven Jan de Groot van de dijk af en steek de J.F. Kennedybaan over en skeeler door op dit pad. (Of ga rechtdoor op de Lutterstraat.--> Linksaf naar de Mikkeldonkweg)

Zo kom je uiteindelijk weer bij het tuincentrum terug.

Eindpunt: Tuincentrum Coppelmans
Frankenbeemdweg 50
5346 JJ Oss