Kennismakingsfietsroute Vrijstaat Land van Ravenstein

2 uur (27,0 km)

Kennismakingsfietstocht Vrijstaat Land van Ravenstein
Deze kennismakingsfietstocht van 27 km door het Land van Ravenstein (Ravenstein, Berghem, Koolwijk, Herpen, Schaijk en Huisseling) is een (gratis) voorproefje van de tien belevingsfietstochten die er gemaakt zijn over deze voormalige Vrijstaat. Deze zijn samen te koop bij de Toeristische Informatiecentra in Oss, Megen, Ravenstein en Uden. Bij het toeristische informatiecentrum ontvang je voor € 14,95 een map met o.a. de tien verschillende routeformulieren waarmee je samen met een interactieve app alles over het Land van Ravenstein kunt ontdekken.

En hoe leuk! Je kunt ook een Land van Ravenstein-paspoort v…

Kennismakingsfietstocht Vrijstaat Land van Ravenstein
Deze kennismakingsfietstocht van 27 km door het Land van Ravenstein (Ravenstein, Berghem, Koolwijk, Herpen, Schaijk en Huisseling) is een (gratis) voorproefje van de tien belevingsfietstochten die er gemaakt zijn over deze voormalige Vrijstaat. Deze zijn samen te koop bij de Toeristische Informatiecentra in Oss, Megen, Ravenstein en Uden. Bij het toeristische informatiecentrum ontvang je voor € 14,95 een map met o.a. de tien verschillende routeformulieren waarmee je samen met een interactieve app alles over het Land van Ravenstein kunt ontdekken.

En hoe leuk! Je kunt ook een Land van Ravenstein-paspoort verdienen. Bij iedere tocht kun je de specifieke naam achterhalen die verbonden is met de geschiedenis van het Land van Ravenstein. Tijdens de tocht kun je letters verzamelen die je kunt vinden op schildjes bij monumenten en horecalocaties langs de route, aangegeven op de routeformulieren. De uitkomst kun je in Ravenstein inleveren bij hoofdkantoor van het Land van Ravenstein.

Meer weten? Bekijk de kennismakingsvideo van het Land van Ravenstein op Youtube. En lees hieronder meer over dé belevingservaring door het Land van Ravenstein. 

De tien ontdekkingstochten door het Land van Ravenstein

Het Land van Ravenstein bestaat uit de huidige gemeenten Boekel, Maashorst en Oss. Stap op je fiets en maak kennis met deze prachtige streek. Ontdek unieke plekken in het Brabantse landschap met bossen en heidevelden in de Maashorst. Fiets over slingerende dijken langs de Maas en kijk uit over uitgestrekte polders en uiterwaarden. Bezoek de sfeervolle middeleeuwse stadjes of dorpskernen en strijk neer op een gezellig terras. De tien ontdekkingstochten laten je kennismaken met al het moois in deze regio. Je fietst langs vele kloosters, kerken en kapellen, maak een stop bij Museum Krona in Uden of vertoef in de natuur. Voor ieder wat wils!

Tijdens de tien belevingstochten bezoek je alle steden en dorpen van het Land van Ravenstein, het naastgelegen Graafschap Megen en de omliggende gebieden. Je kunt simpelweg de routes volgen en genieten van al het moois. Verdiep je ook in de geschiedenis en cultuur van deze streek. Download hiervoor de interactieve ‘Vrijstaat Land van Ravenstein’ app (Google Play Store of Appstore) en klik op de bezienswaardigheden die bij de fietsroutes staan weergegeven. Ontdek zo meer over alles wat zich in deze omgeving heeft afgespeeld.

Fiets door een culturele schat
Tijdens de tien fietstochten kom je alles te weten over de rijke en bijzondere geschiedenis van het Land van Ravenstein. Tussen 1360 tot 1795 was het Land van Ravenstein een soeverein land waar godsdienstvrijheid heerste. Katholieke kloosterorders die na de vrede van Munster in 1648 door de Hollanders werden verjaagd, vonden een veilig onderkomen in het Land van Ravenstein én in het aangrenzende Graafschap Megen. Deze unieke geschiedenis heeft een ongekende rijkdom aan cultureel, religieus en monumentaal erfgoed opgeleverd in een land dat door de schepper ook nog eens royaal is bedeeld met wondermooie natuurgebieden. 

Hoe werken deze ontdekkingstochten?
Stap op je fiets en maak kennis met dit eigenaardige stukje land! Weet jij het paspoort te veroveren door álle routes te fietsen? Of ben je maar kort in het Land van Ravenstein? De routeformulieren voor alle tien ontdekkingstochten en het dagvisum (één gratis fietstocht) zijn te verkrijgen bij de Toeristische Informatiecentra in Oss, Megen, Ravenstein of Uden. De kosten voor de map met alle tien de ontdekkingstochten bedraagt €14,95. 

Verzamel letters
Elke tocht heeft een naam die verbonden is met de geschiedenis van het Land van Ravenstein. Aan jou om die te achterhalen door het verzamelen van letters. Deze letters vind je op schildjes bij monumenten en horecalocaties langs de route. De letterpunten staan aangegeven op de routeformulieren. Maak een foto van de letter of schrijf hem op.

Aan de slag!
Heb je alle tien de tochten gefietst? Ga dan aan de slag met de letters die je verzameld hebt. Kortom, puzzelen maar! Heb je de uitkomst gevonden en denk je daarmee het paspoort te kunnen verdienen? Ga dan langs bij het stempelpunt, ook wel het hoofdkantoor van het Land van Ravenstein genoemd (Sint Luciastraat 2, Ravenstein) en wacht in spanning af of ze je de toegang tot dit land zullen verlenen.

Informatie over de fietsroute
Deze fietsroute is 27 kilometer lang en is uitgezet via de officiële fietsknooppunten. Volg de route van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Pijlen wijzen je de weg tussen de knooppunten. Deze fietsroute start en eindigt bij Wijnhuis Lodewijk Napoleon (Marktstraat, Ravenstein).

Meldpunt routes
Klopt er iets niet aan de bewegwijzering of de route? Meld dit via het Meldpunt knooppuntroutes Brabant. Je kunt ook bellen naar 0800-4050050 (gratis).

Download (PDF): knooppuntenkaart Kennismakingsfietsroute Vrijstaat Land van Ravenstein

* Een samenwerking met © Visit Brabant

Dit ga je zien

Startpunt: Marktstraat 15
5371 AC Ravenstein
1

Wijnhuis Lodewijk Napoleon

Marktstraat 15
5371 AC Ravenstein
Wijnhuis Lodewijk Napoleon
2

Molen De Nijverheid

Molensingel 1
5371 AW Ravenstein
Molen De Nijverheid
3

St. Luciakerk

St. Luciastraat 3
5371 AS Ravenstein
St. Luciakerk
4

Philips van Kleefbolwerck

Philips van Kleefbolwerck
van Coothweg 1
5371 AB Ravenstein
Philips van Kleefbolwerck
Eindpunt: Marktstraat 15
5371 AC Ravenstein

Beschrijving

Startpunt: Marktstraat 15
5371 AC Ravenstein
 • Wijnhuis Lodewijk Napoleon - Ravenstein
  Wijnhuis Lodewijk Napoleon is het meest prestigieuze wijnhuis van het Land van Ravenstein. In het monumentale pand overnachtte op 22 april 1809 niemand minder dan Lodewijk Napoleon. Behalve koning van Nederland was hij een echte wijnliefhebber. 

 • Philips van Kleefbolwerck - Ravenstein
  Het Philips van Kleefbolwerck is onderdeel van de vestingwerken die Philips van Kleef, heer van Ravenstein, liet aanleggen in 1509. Het vestingwerk is gebouwd naar Italiaans model en het enige stenen vestingwerk in Nederland uit deze periode. Het werd bij toeval ontdekt door schout van Ravenstein, Martin Jan van Mourik bij graafwerkzaamheden in zijn tuin.

 • Hertogswetering - Berghem
  De Hertogswetering is een van de oudste kanalen van Nederland. In 1303 kregen de Ossenaren toestemming van Hertog Jan II om dit afwateringskanaal te graven. Ze waren wel zo slim om voor het hele tracé gebruik te maken van de oude Maasarmen in dit laaggelegen gebied. In plaats van een 'recht kanaal' zien we een lieflijk meanderend riviertje dat begint in Grave en 40 kilometer verderop afwatert in de Maas bij Gewande.

 • Tuinderij ’t Tuureind - Berghem
  Tuinderij 't Tuureind ligt in de oude buurtschap Duurendseind net over de grens van ons land. Even op en neer naar deze streekwinkel is een must. Zodat je voor altijd weet waar je moet zijn als je asperges wilt proeven die gekweekt worden voor sterrenrestaurants.

 • Annakapel - Koolwijk
  De Annakapel is een zogenaamde grenskapel. Toen na 1648 de Hollanders de baas waren in Brabant werd de katholieke eredienst verboden. In het Land van Ravenstein was er echter vrijheid van godsdienst omdat het onder bescherming stond van machtige Beierse hertogen. Langs de grens van het land werden kapellen gebouwd om zo de Brabanders de mogelijkheid te geven om de eredienst bij te wonen.

 • Boer Bens - Koolwijk
  Boer Bens is de schout van Koolwijk. Een mooie plek voor een tussenstop met koffie.

 • De Kriekeput - Herpen
  De Kriekeput is de toegangspoort naar natuurgebied Herperduin. Het is verstandig om hier eerst een lekker hapje te eten voordat je begint aan de lange tocht door een van de mooiste natuurgebieden van ons land.

 • Zonnewijzer - ’t Mun
  Zonnewijzer op 't Mun. Dit buurtschap werd al bewoond in de Romeinse tijd. Het ontwikkelde zich tot een bekende plaats voor reizigers. Zo zou Napoleon hier hebben overnacht. Zijn met goud beladen koets parkeerde hij uit het zicht op de 'Dellen', in een moerasachtig gebied. De koets moet diezelfde nacht nog zijn weggezonken. Er is eeuwen naar gezocht, maar de koets is nooit gevonden.

 • De Potter - Schaijk
  Even op adem komen bij café-restaurant De Potter. De zaak wordt gerund door de schout van Schaijk. Een betere manier om kennis te maken met Brabantse gemoedelijkheid is er niet!

 • Erfdijk - Herpen 
  De Erfdijk werd 700 jaar geleden aangelegd. In die tijd lag een scherpe meander van de Maas net ten noorden van het Herpen. Bij hoge waterstand kregen de Herpenaren echter ook last van water uit het oosten. Dan stroomde de Maas over de verlaagde dijk bij Beers en liep het westwaarts de polders in. Om de inwoners hiertegen te beschermen werd de Erfdijk aangelegd. Die moest worden onderhouden door iedereen die een erf aan de dijk had.

 • Sint Sebastianuskerk - Herpen
  De toren en het priesterkoor van de Sint Sebastianuskerk zijn gebouwd in de 14e en 15e eeuw. Tijdens een renovatie zijn gewelfschilderingen van heiligen aangetroffen en het wapen van de opdrachtgever. Dat was Philips van Kleef, heer van Ravenstein. Diezelfde dus van dat bolwerck in Ravenstein.

 • Sint Lambertuskerk - Huisseling
  De Sint Lambertuskerk is gebouwd in 1910 door Caspar Franssen. Hij was chef de bureau bij architect Pierre Cuijpers te Roermond, op wiens naam veel neogotische kerken staan, maar ook bekende gebouwen als het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De eerste parochiekerk van Huisseling stond veel dichter bij Ravenstein dan nu. Te dicht eigenlijk. Want toen daar in 1621 voor de zoveelste keer vestingwerken werden aangelegd, werden de kerk en 29 huizen afgebroken om de vesting Ravenstein vrij schootsveld te geven. 

 • Bondsgebouw - Ravenstein
  Het Bondsgebouw is een voormalig pakhuis van de NCB dat in 1915 is gebouwd. Van deze pakhuizen, soms gecombineerd met de functie van patronaatsgebouw, zijn in den lande nog enkele fraaie exemplaren bewaard gebleven. Dit is er een van. Er ligt geen graan meer opgeslagen. Maar er is wel een fraaie winkel met woonaccessoires in gevestigd.

 • Molen De Nijverheid - Ravenstein
  Molen de Nijverheid is gebouwd op de oude vestigingswerken van Ravenstein en is de hoogste stellingmolen van ons land. Er wordt graan gemalen, brood gebakken en bier gebrouwen. Dus mocht de stad ooit weer belegerd worden, dan komen de Ravensteiners niet om van honger of dorst.

 • Sint Luciakerk - Ravenstein
  De Sint Luciakerk is de enige barokke parochiekerk in Nederland. Gebouw en interieur zijn van onschatbare waarde. Deze unieke kerk werd gebouwd in 1735 met geld dat bijeen werd gebracht door het nog altijd bestaande Ravensteinse Loterijfonds. De barokstijl is terug te voeren op de toenmalige heer van Ravenstein: hertog Karl Philipp von Pfalz-Neuburg. Kijk maar even naar zijn paleis in het Beierse Neuburg en de link is gelegd.

 • Stadsherberg De Keurvorst
  Stadsherberg De Keurvorst is al meer dan 500 jaar dé plek in vestigingstad Ravenstein waar reizigers, handelaren en inwoners elkaar ontmoeten en samen gneiten van een heerlijke maaltijd en een goed glas bier. Wijn mag ook natuurlijk.

 • Raadhuis - Ravenstein
  Het Raadhuis in het centrum van Ravenstein biedt onderdak aan Italiaans restaurant Donato's. Het Sint Barbaragilde, de heemkundekring en het Toeristisch Informatiecentrum. Hier kun je ook de map met 'Tien ontdekkingstochten door het Land van Ravenstein' kopen om álle tien belevingsroutes te fietsen. Ook lever je hier na afloop van de fietsroute het routeformulier in. Je ontvangt ook stempels van de plaatsen die je hebt bezocht: dit zijn Koolwijk, Schaijk, Herpen, Huisseling en Ravenstein. Heb je álle fietstochten succesvol afgerond? Dan ontvang je het paspoort van Land van Ravenstein.

* Een samenwerking met © Visit Brabant

Eindpunt: Marktstraat 15
5371 AC Ravenstein