Willibrorduskerk Berghem

De basis van de huidige kerk in Berghem wordt voor het eerst in 1400 gelegd. Omstreeks 1200 moet er al een kapel gestaan hebben. 

Oorspronkelijk diende de toren van de kerk als gevechtstoren tegen plunderaars uit Gelre. In 1572 brandde de (kerk)gevechtstoren af en in 1596 werd hij herbouwd.

Katholieke erediensten werden in 1648 verboden. Hierdoor kwam de kerk in handen van de Hervormden en moest de katholieke geloofsbeleving plaatsvinden in kerken in andere dorpen en later in een schuurkerk. In 1800 werd de kerk weer terug gegeven. Inmiddels had de kerktoren in 1721 een spits gekregen. 

In 1848 werd de middeleeuwse kerk afgebroken en werd er een nieuwe kerk tegen de oude toren gebouwd.
In 1895 brandde deze kerk af nadat de bliksem ingeslagen was. De kerk werd herbouwd en in 1903 vergroot.


Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.