Wilibrordusputje

De komst van het christendom maakte geen absoluut einde aan oudere vormen van geloof. Bestaande feesten werden gewoon omgetoverd tot christelijke feestdagen. Zo kwam Kerstmis in de plaats van het Midwinterfeest en verrezen houten kerkjes op plaatsen waar vroeger Wodan en andere goden werden vereerd. Mogelijk is het Willibrordusputje, waar ooit een Willibrordusboom en een kapel stonden, zo’n oeroude religieuze plek. Nog in 1840 kwamen mensen van heinde en verre hierheen om te bidden onder de eikenboom en water uit de put te drinken. Dat hielp onder andere tegen koorts.

Tegenwoordig rijden er auto’s vlak langs het Willibrordusputje, maar iets van de geheimzinnige sfeer van vroeger is er blijven hangen.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.