Vrouwen in Oss

Een dochter van een kleine boer moest in 1850 thuis en op het land werken of als dienstmeid gaan werken. Wanneer zij niet wilde trouwen kon ze intreden in een kloostergemeenschap. Een meisje uit een middenstandsgezin had al iets meer carrièremogelijkheden binnen het klooster. 

De opkomst van de industrie betekende dat steeds meer meisjes buiten het huishouden konden gaan werken, vaak moesten gaan werken om het gezinsinkomen aan te vullen. 

En dan waren er nog de dames die van hun vermogen konden leven en zich zo een zelfstandig bestaan konden veroorloven. Mejuffrouw Aldegonda Johanna Maria Nienhuis werd in 1935 als eerste vrouw in de gemeenteraad van Ravenstein gekozen. Zij was daarmee het eerste vrouwelijke raadslid in het hele Maasland. Op dat moment hadden vrouwen in Nederland al 18 jaar het passieve en 12 jaar het actieve kiesrecht.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.