Vredesbesprekingen in Oss

In 1740 werd het opnieuw onrustig in dit gebied door een oorlog tussen Oostenrijk, Pruisen, Frankrijk en Engeland, die tot hier voelbaar werd. Deserteurs uit verschillende legers gingen hier namelijk op strooptocht. In Oss werden daarom in 1746 de stadswallen opgeknapt. Ook de stadswacht werd in ere hersteld, en dat was niets te vroeg.

Vanaf het najaar van 1747 bivakkeerde de hertog van Cumberland met een kleine troepenmacht op de hei tussen Oss en Heesch. Hij was opperbevelhebber van de geallieerde Britse, Hannoverse, Oostenrijkse en Nederlandse troepen. Zijn leger was door de Fransen verslagen in de slag bij Lafelt, vlak bij Maastricht. Vredesbesprekingen leken de beste optie en Oss een geschikte plek. 

Op 10 juni 1748 vergaderden afgezanten van Oostenrijk, Holland, Frankrijk en Engeland in Oss voor vijf dagen met Cumberland. De uiteindelijke ondertekening van het bestand vond plaats op 18 oktober 1748 te Aken, maar de voorwaarden zijn zeer waarschijnlijk in Oss tot stand gekomen.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.