Haverlandse Vonder

De Haverlandse Vonder was een overbrugging van de Hertogswetering ongeveer 300 meter ten westen van de grote brug in de wegverbinding tussen Herpen en Huisseling. Op een kadasterkaart uit 1918 staat de vonder nog aangegeven. Maar hij was toen al niet meer in gebruik en hoogstwaarschijnlijk niet meer aanwezig.

Van oorsprong is een vonder een eenvoudige brug, vaak niet meer dan palen in het water met een houten dek van een aantal planken eroverheen. Naarmate er meer mensen overheen liepen, kreeg de vonder een breder wegdek en leuningen. 

De oudste tot nu toe gevonden vermelding van de vonder komt voor in de Herpense dorpsrekening van 1725. Maar ook in de Schaijkse dorpsrekening van 1725-1726 is sprake van de Haverlandse Vonder. Dat heeft alles te maken met het feit dat Herpen en Schaijk onder hetzelfde bestuur vielen. Mogelijk is de Haverlandse vonder in 1724 of ’25 aangelegd.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.