Vuurlinies en een wereld van geweld

De Tachtigjarige Oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek; een unieke staatkundige gebeurtenis in Europa. Maar vooral in het noordoosten van Brabant zou men hier weinig voordeel van ondervinden. Het gebied rondom Oss lag in de vuurlinies tussen de Staatse troepen van Oranje en de Spaanse legertroepen. Het was overleven in een wereld van geweld.

Op Paasdag 1573 vielen Staatse troepen Oss aan. Midden jaren tachtig mislukte de oogst, waarna verschrikkelijke hongersnood ontstond. Velen stierven van de honger, ook omdat legertroepen het platteland afschuimden op zoek naar de laatste resten voedsel. Rond 1600 bood het kwartier van Maasland een trieste en verlaten aanblik. 

Dezelfde taferelen waren te zien in Megen en het land van Ravenstein. Te midden van alle ellende werd Oss in 1599 extra getroffen door een epidemie van een darmziekte en Ravenstein Op 10 juni 1606 door een grote brand. Na de val van ’s-Hertogenbosch in 1629 werd de Meierij geconfronteerd met dubbele belastingen, van Spaanse en Staatse zijde. Ook woedde in het land van Ravenstein en graafschap Megen in 1635 en 1636 de pest met veel dodelijke slachtoffers.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.