De Lithse Snoek

Overal langs de Maasdijk zijn de restanten van oude dijkdoorbraken te vinden. Door het kolkende water wat door een gat in de dijk sloeg vormden zich grote gaten die voor altijd gevuld bleven met water. Deze gaten worden wielen genoemd. Vlak bij de Lithse Ham ligt bijvoorbeeld het Soldatenwiel. 

In dit wiel leefde volgens een eeuwenoude legende ooit een achthonderdjarige snoek die zo groot was dat het water in de wiel een meter zakte wanneer deze snoek eens over de dijk sprong de Maas in om na een paar degen weer terug te keren. Wanneer dat gebeurde steeg het water in deze wiel weer met een meter.

In het boek “Dorp aan de rivier” van Antoon Coolen wordt regelmatig over deze snoek geschreven.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.