Bergkorenmolen Zeldenrust

De molen Zeldenrust in Lith dateert voor zover bekend uit het jaar 1825. Rond 1902 is de molen door brand bijna geheel verwoest. De molen is sinds 1973 eigendom van de gemeente Lith nadat de laatste molenaar geen opvolger had.

De molen is een ronde stenen beltmolen, met de functie korenmolen. Sinds het herstel van de kap is de molen weer volledig bedrijfsklaar en draait hij elke zaterdag.

Als er een blauwe wimpel uithangt, is de molen open voor bezoekers. Als er zwarte banners over de wieken zijn gespannen, is de molen in rouw. Deze banners waren onder meer te zien toen de laatste molenaar die voor productie maalde, Frits van Eerd, op 90-jarige leeftijd overleed.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.