De Kapel van Koolwijk

De Annakapel in Koolwijk kent een lange geschiedenis. Kerkrekeningen uit 1524 vermelden al een “capella S. Anne in Coelwyck”.

De kapel was een onderdeel van de parochie Herpen en was het doel van een jaarlijkse bedevaart. Na 1629 fungeerde de in het …

De Annakapel in Koolwijk kent een lange geschiedenis. Kerkrekeningen uit 1524 vermelden al een “capella S. Anne in Coelwyck”.

De kapel was een onderdeel van de parochie Herpen en was het doel van een jaarlijkse bedevaart. Na 1629 fungeerde de in het Land van Ravenstein gelegen kapel als grenskerk, voor de bewoners van de nabijgelegen Meierij van 's-Hertogenbosch, waar de uitoefening van de katholieke godsdienst verboden was. Na 1672 kwam hier een einde aan. De kapel werd omstreeks deze tijd vergroot en kreeg een toren. In 1820 werd de kapel opnieuw uitgebreid. In 1936 werd de kapel door de plaatselijke architect E.L. Jansen ingrijpend vernieuwd en verbouwd. De muren werden afgebroken en nieuw opgetrokken, de toren werd verhoogd en een sacristie werd aangebouwd. In 1997 en in 2003 zijn delen van de kapel gerestaureerd. Volgens de legende was Sint Anna de moeder van Maria. Omdat zij een kind kreeg nadat zij tot god bad, is zij onder andere de beschermheilige van: Zij is beschermheilige van echtelieden, aanstaande moeders, zwangere vrouwen en vrouwen die moeilijk zwanger raken, bakers, voedsters, huismoeders. De kapel wordt traditioneel dan ook bezocht door vrouwen die bidden om een man of een kind: "Anneke, Anneke, geef me een manneke."

Nog jaarlijks is de kapel het middelpunt van het Annafeest op 26 juli (of op de eerste zondag erna).

Waar

De Kapel van Koolwijk
Koolwijksestraat 5
5373 KB Herpen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Kijk in de buurt

Toon resultaten