Wandelevenement ‘Expeditie Zuiderwaterlinie’. Ontdekkingstocht in en door Lith

Het mooie dorp aan de Maas ontdekken tijdens het wandelevenement ‘Expeditie Zuidwaterlinie’. Op zondag 24 september, wat een heerlijke zonnige herfstdag bleek, ging ik met een vriendin op ontdekkingstocht en liepen we een wandeling van zo’n 8 kilometer langs land en water door het padendorp Lith.

Tussen 10.00uur en 12.00uur kon iedereen starten en werd men verwacht bij De Snoeck op Marktplein. Daar werden de wandelaars welkom geheten en ontvingen we een boekje met daarin de drie wandelingen waar je uit kon kiezen. Wij hadden vooraf al besloten voor de wandeling van zo’n 8 km te gaan.

Er was mogelijkheid om te wandelen in groepen met een gids, maar wij kozen ervoor om zelfstandig de route te ontdekken. Om 10.15uur vertrokken we dan ook naar het eerste punt van de wandeling: het Oude Raadhuis. Daarna liepen we via o.a. de Lithsedijk, Wielzicht, Engwijkpad-Vrouwenstraat, Mariakapel, Peilhuisje en de Stuw- en sluiscomplex door straatjes en steegjes en kwamen we op plekken die we hoogstwaarschijnlijk niet ontdekt hadden als we zelf een route hadden uitgestippeld. Dat maakte deze wandeling ook extra leuk en bijzonder. Halverwege kwamen we langs het Snoekplein waar we bij het Lithse Bakkertje genoten van een drankje en lunch voor we onze weg weer vervolgden.

De wandeling leidde ons uiteindelijk langs zo’n 39 punten met elk een eigen verhaal. In het boekje kon je per punt lezen wat de geschiedenis/achtergrond van die locatie betrof en op sommige plekken was ook een QR code te scannen voor meer informatie.

Op de website van Zuidwaterlinie is de route van 8 km terug te vinden en te lezen. Zeker een aanrader om op die manier Lith te gaan ontdekken en te zien hoe mooi dit dorp aan de Maas eigenlijk is!