Voel je welkom bij Sociaal Café Jamal

Sinds Jamal Katawazi zijn Sociaal Café Jamal in de Galerij 4 in de binnenstad van Oss opende, zijn we al een aantal keren langsgelopen. De verschillende Afghaanse lekkernijen die op zijn menu staan, spreken ons en de kinderen aan. Tel daar het sociale doel dat Jamal met zijn café heeft bij op en wij zijn getriggerd om eens een kijkje te gaan nemen bij deze man die in 2000 vluchtte vanuit zijn geliefde Afghanistan.

Een fantastisch sociaal project in het Osse centrum

Tijd om dus eens echt binnen te stappen in het sociale café van Jamal waarmee hij een bijdrage wil leveren aan de levendigheid van het Osse centrum en tegelijkertijd een plek biedt waar mensen voor een schappelijk bedrag iets kunnen eten en drinken. Het sociale aspect staat daarbij voorop. Zo kunnen ouderen bijvoorbeeld hulp krijgen bij het gebruik van hun smartphone of tablet. Maar je kunt ook bij Jamal terecht voor een potje dammen of een gezellig praatje. Daarnaast zijn er met regelmaat thema avonden waarop iedereen van harte welkom is.

Kennismaken met de Indiase, Pakistaanse en Afghaanse keuken

Ik schrijf me samen met Gijs in voor zo’n thema avond bij Jamal, omdat we sociale projecten als deze een warm hart toedragen. Zéker in onze regio. Het is toch fantastisch dat Jamal zich hard maakt voor eenzame mensen en hen een plek wil bieden om samen te komen! We hebben geen idee wat we kunnen verwachten en staan netjes om 17.30 uur op de stoep bij Jamal om een tafeltje te bemachtigen in zijn soort van huiskamer. We gaan er voor het gemak vanuit dat oudere mensen het leuk vinden om ook eens met een (bijna) veertiger te praten. En dat blijken we goed te hebben ingeschat.

We zijn met een klein groepje dat samen kip Kiev, een salade en zelfgemaakte Samosa mee eet. Samosa is een gerecht uit de Indiase, Pakistaanse en Afghaanse keuken. Een driehoekige ‘flap’ gevuld met kikkererwten, uien en aardappelen. Die verschillende keukens zijn ons als reisfanaten natuurlijk op het lijf geschreven! Overigens is er voor vegetariërs een ander alternatief.

Even wat andere praat tijdens een thema avond

Tijdens het eten vertelt Jamal over zijn levenspad, net als de andere aanwezigen en wijzelf. Er valt eigenlijk geen moment stilte. De sfeer is lekker gemoedelijk en wij vermaken onszelf prima. Leuk en interessant tegelijk om op deze manier andere aanspraak te hebben en verhalen te horen uit vroeger tijden. Het thema ‘tolerantie’ staat centraal in combinatie met het thema ‘acceptatie’ waar het de vorige thema avond al over ging. Met voorbeelden en eigen ervaringen debatteren we gezellig over deze onderwerpen. Er schuift nog een meneer van 67 jaar aan voor een bakje koffie die volop interesse heeft in ons. Ondertussen is Timo binnen komen lopen, deze jongen helpt zo af en toe mee in het café en ik kan wel stellen dat hij prima horeca-genen heeft. De tijd vliegt voorbij.

Als we allemaal nog een kopje koffie of thee hebben gedronken, gaan we weer op huis aan. Maar niet voordat er een nieuwe datum geprikt is voor een nieuwe thema avond inclusief een onderwerp wat iedereen aanspreekt. Op 17 september staat de volgende thema avond gepland met het onderwerp ‘communicatie’. Wil je ook eens aanschuiven bij een thema avond? Houd dan de Facebook pagina van Jamal in de gaten.

Potje dammen met de zoon van Jamal

Een paar dagen later is onze 8-jarige zoon op zoek naar een maatje om mee te dammen. Jamal heeft tegen ons gezegd dat iedereen altijd welkom is. Sociaal Café Jamal is er voor iedereen, ongeacht leeftijd. Daarom gaat onze zoon vol goede moed richting de Gallerij. Dolblij komt hij terug, enkele potjes dammen later kan hij concluderen dat de zoon van Jamal een goede partij is voor hem. Ze hebben allebei twee keer gewonnen dus het gaat gelijk op.

Wij kunnen maar één conclusie trekken na deze ervaring: wat een ontzettend fijn initiatief is Sociaal Café Jamal! Wij lopen hier gegarandeerd vaker even binnen als we in de stad zijn en kunnen alleen maar enthousiast zijn over de manier waarop je hier in contact kunt komen met andere mensen. Dit café draait op vrijwilligers en het eigen gezin van Jamal, ze willen iets terugdoen. En dat is in onze ogen nu al geslaagd!