Topuitje Elzenhoek, Elckerlyc en Eetwinkel

‘Opa, oma, opa, oma, boederij, alpaca, paad, iaaa-iaaa, peeltuin, sommel, lekke ijs,' klinkt het in peutertaal vanaf de achterbank als we Oss via de Heihoeksingel binnenrijden. Het uitzicht op de kinderboerderij en de speeltuin. De logés uit Zwolle, Abe van 2 en Janne 4, hebben er weer zin in. En da’s logisch ook. Zwolle, mooie stad, kinderboerderijen zat en in elke wijk wel een speeltuintje; maar voor onze kleinkinderen is Oss toch echt hét dieren- en speelparadijs. En dat vanwege Kinderboerderij De Elzenhoek met Speeltuin Elckerlyc en Eetwinkel De Heihoek als naaste buren. Zomaar, bij ons in de Ruwaard.

 

Ochtendgroet bij de alpaca's

De volgende dag begint dan ook zo vroeg als het kan op de kinderboerderij. Met een badeendje om - want coronamaatregel om overzicht te houden op de hoeveelheid bezoekers - op een draf naar de alpaca’s, de grote gekuifde vrienden van de jongste. Een vrolijke begroeting met deze berglama’s volgt: ‘We zijn er weer!’ Waarna zo’n twee uur van het een naar het ander wordt gehuppeld. Om de konijnen en cavia’s te aaien. Geitjes te voeren en te borstelen. De pauwenpracht te bewonderen. Een goed gesprek met de ezels aan te gaan: ‘iaaa-iaaa.’ En een toer te maken langs de varkens, schapen, parkieten, vissen, koe met kalf Saartje en de landschildpadden Ed en Bep.

Ontdekken, verwonderen en beleven

Tussendoor verwonderen broer en zus zich in het Verwonderhuis en het bijenhuis of sluipt en kruipt het tweetal door de tentoonstelling ‘Woning gezocht’. Dan weer rennen ze samen door het natuurspeeltuintje. Als het kan mogen ze rondwandelen met de pony’s of proeven van groente en fruit uit de moestuin. En voor een rustmoment zijn er de picknickplekken, de snack- en koffieautomaat en het ijsloket. Hoe betrokken zijn de jonge, vriendelijke dierenverzorgers, die altijd klaar staan voor info of een vraag. Er valt hier ook zoveel te vertellen, ontdekken en te beleven. Tot het moment van vertrek; dat tactvol aangekondigd alsnóg gepaard kan gaan met een traan. Het is geen wonder dat De Elzenhoek bezoekers van heinde en verre trekt en op plaats drie staat van leukste kinderboerderijen van Nederland.

Elckerlyc is samen spelen

Veel bezoekers maken er een hele dag van door ook Speeltuin Elckerlyc aan te doen. Een betere combinatie van een makkelijk en goedkoop dagje uit bestaat eigenlijk niet. Elckerlyc doet zijn naam eer aan: ‘ván, vóór en dóór iedereen’. Gebouwd door vrijwilligers met steun van veel Ossenaren. Voor Abe en Janne zijn de schommels, glijbanen en (paarden)wip favoriet. Net als de zand- en mozaïekhoek met Mickey Mouse, Ernie en Bert. De wat oudere kinderen worden uitgedaagd door de talloze houten kastelen en beklimmen het piratenschip of zoeken spannende verstopplekken tussen de struiken. SAMEN SPELEN is overal het motto. Ook in het pas aangelegde water-en-zand-deel met een stromend beekje. Genoeg avonturen te beleven hier in een uitnodigende omgeving.

‘Het was supersupersupermega!’

Om de dag helemaal tot een feest te maken kan een hapje, drankje of ijsje bij Eetwinkel De Heihoek natuurlijk niet ontbreken. Op het ruime terras aan de Schaepmanlaan is plaats genoeg. Én belangrijk: volop keuze aan ijs; heerlijk softijs in allerlei variaties. Wij gaan voor een Discodip, de Shuffle met M&M’s en een lekkere  kop koffie. Op weg naar huis: jongste bij oma in de buggy (‘Dat was leuk!’) en oudste op opa’s schouders (‘Het was supersupersupermega!’). Als we thuis zijn, vallen ze allebei voldaan op de bank. ‘Zal opa nog wat voorlezen?’ ‘Jaaa, Bobbi op de kinderboerderij.’ Oké! Prima logeerdag!