Picknicken bij Alpacafarm Vorstenbosch

In Vorstenbosch ligt de alpaca boerderij van Willem-Mathijs en Anne. Wat ooit begon met het kopen van vijf alpaca’s bij een fokker is intussen uitgegroeid tot de meest complete alpaca boerderij van Nederland met ca. 60 dieren. Elk jaar komen daar tussen april en augustus weer nieuwe veulens bij (dit jaar worden er nog 18 verwacht). Van wandelen, tot picknicken en van ‘meet & greet’ tot yoga, met het uitgebreide recreatieaanbod is er van alles te beleven op en rondom de boerderij.

Vorig jaar juli kwam ik voor het eerst op deze plek, toen ging ik met een vriendin wandelen met de alpaca’s. Tijdens de looptocht van zo’n 1,5 uur liepen we met een groepje van 16 mensen en 8 alpaca’s (1 alpaca per 2 personen) vanaf de boerderij, door de bossen van natuurgebied De Maashorst en weer terug. Tijdens deze wandeling die werd begeleid door één van de enthousiaste medewerkers kwamen we van alles te weten over de bijzondere dieren en was er ook ruimte voor vragen. Halverwege de route was er tijd voor een korte pauze en natuurlijk een fotomoment. 

Omdat ik de wandeling dus al kende, koos ik dit keer voor een picknick tussen de alpaca’s. Bij de ingang van de boerderij werden we opgewacht door een van de medewerkers en kregen we een picknickkleed uitgereikt met daarbij ook voor ieder een bekertje met voer voor de alpaca’s. Er werd uitgelegd waar we naar toe mochten wandelen om te wachten tot we de wei in konden. Rond 11.45 uur werd voor ons het hek geopend en konden we een mooi plekje uitzoeken op de speciale picknickweide.

Waar de dieren genoten van de schaduw onder de bomen zochten wij een plekje in de zon. We drapeerden het grote picknickkleed en maakten het ons gemakkelijk. Er wandelde intussen steeds meer bezoekers het veld op. Iedereen genoot van het zonnetje en van de mogelijkheid om de alpaca’s te voeren, foto’s te maken van de dieren of met ze op de foto te gaan. We hadden geluk, tijdens ons bezoek waren ze op hun wolligst, vijf dagen later zou hun zachte wintervacht plaatst maken voor een kort zomervachtje.

Na ca. 30 minuten zien we een medewerker aankomen met een kar met goedgevulde picknickmanden. En de inhoud verrast; per persoon krijgen we een croissantje, twee harde verse broodjes, een gekookt eitje, mini muffin, een American cookie en divers zoet beleg en kaas. Om onze dorst te lessen zit er een heerlijke fles Appelaere in de mand. Dit alles aangevuld met bordjes, bestek, en bekers maar ook afvalzakjes om na afloop alles weer keurig op te ruimen. Wat een heerlijke picknick en wat zat het weer mee die middag, het was genieten!

Na de zeer uitgebreide lunch besloten we om met onze bekertjes voer de alpaca’s maar eens op te zoeken. Leuk om op die manier wat dichter bij de dieren te komen en ze te mogen voeren.

Het bezoeken van de boerderij is een uitje op zich en het is een aanrader om één van de activiteiten te reserveren om het bezoek echt compleet te maken. Ook zin in een picknick? Deze vindt meerdere dagen per week plaats en duurt van 12.00 uur tot 13.30 uur. Je dient rond 11.45 uur aanwezig te zijn.

Kijk voor het reserveren van de picknick en voor alle andere activiteiten op de website van Alpacafarm Vorstenbosch.

Bereikbaarheid v.a. Oss:
In ca. 20 minuten ben je er met de auto en er is parkeergelegenheid bij de ingang van de boerderij. Parkeerplaats vol? Dan kan er aan de overkant in de berm geparkeerd worden. Met mooi weer kan je een bezoek combineren met een fietstocht. In zo’n 45 minuten fiets je vanaf (het centrum van) Oss via Nistelrode naar Vorstenbosch. De boerderij is niet bereikbaar met het openbaar vervoer.

Een paar weetjes:
De alpaca is een kuddedier en kan niet alleen worden gehouden.
De alpaca dient ieder jaar geschoren te worden.
De alpaca wol behoort tot de meeste luxe wol soorten (zit qua zachtheid tussen kasjmier en zijde in).
De alpaca spuugt doorgaans niet naar mensen, wel naar elkaar.
*Bron: https://alpacavorstenbosch.nl/