Ook online genoeg te beleven in Oss

De geur van verschaald bier komt me al tegemoet als ik de Groene Engel binnenwandel. Tenminste, zo voelt het als ik na een jaar eindelijk weer eens in het Cultuurpodium ben. Het is meteen vertrouwd: die lucht, de vaste medewerkers, de sfeer. Maar zonder publiek, jammer genoeg. Dat zit thuis voor het online programma van vanavond. Een van de vele die er in deze tijd in Oss te zien zijn.

Olympische Talkshow

Ik ben in de Engel om in gesprek te gaan met vier olympische sporters. Het is een activiteit van Bibliotheek Oss, die hier maandelijks een online programma verzorgt. Eerder waren o.a. radiomaker Frits Spits en schrijfster Judith Koelemeijer te gast. Vanavond zitten om beurten Bodine Schoenmakers (taekwondo), Anne Knijnenburg (atletiek) en Sanne Voets (dressuur) op gepaste afstand op de bank. De Osse topsporters blaken van de ambities om te schitteren op de Olympische Spelen van Tokio en Parijs. Oud-topzwemster en olympisch medaillewinnares Annemarie Janssen-Verstappen vertelt over haar loopbaan en de Spelen. Het zijn mooie gesprekken. Tussendoor praten Peter (van de bieb) en ik over sportboeken. Kijkers thuis stellen vragen via de chat. En iedereen is blij het eens een keer over wat anders te hebben dan de pandemie.

Digitaal halfvasten en bingoën

We kunnen wel wat afleiding gebruiken in deze tijd. En daarvoor is in Oss genoeg online aanbod. Zie de lange lijst onder deze blog. Van verhalen, lezingen, speurtochten, tentoonstellingen tot talkshows en feestelijk vermaak. Zo viert carnavalsvereniging De Ossekoppen dit jaar op zaterdag 13 maart halfvasten via de livestream. Vanaf 20.00 uur is ‘Vierus Anders Halfvasten’ te volgen met verrassende optredens en een muziekbingo. En over bingo gesproken: de laatste digitale Osse Bingo Show vanuit Theater De Lievekamp trok 4000 deelnemers. De roep om een volgende editie is groot.

Even los van het C-woord

Voor zowel makers als kijkers voelen deze online programma’s als een uitje. Net als bij deze Olympische Talkshow in de Groene Engel. Ondanks de aparte situatie en alle maatregelen worden de sporters, medewerkers, kijkers en ik er blijmoedig van. En valt het C-woord niet één keer. Ook wel eens lekker. Verder nog maar even volhouden, mensen! Ondertussen is er gelukkig thuis dus nog best wat te beleven.

Online Oss, de tips: