Ontdek de kunst van bonbons maken

Christian Chocolaterie Patisserie aan Terwaenen in het centrum van Oss is al sinds 2001 een begrip. De winkel staat vól met ambachtelijk gemaakt lekkers zoals desserts, taarten, koekjes en bonbons. En bonbons, die kan je ook zelf maken door het volgen van de bonbon workshop. Christian van Kempen organiseert deze informatieve avond, in de werkplaats achter in de winkel.

 

Ik sluit aan bij een groep van acht mensen die deze avond voor hetzelfde komen als ik; meer te weten komen over chocolade én zelf bonbons maken onder toeziend oog van de chocolatier. Bij binnenkomst krijgt iedereen een kopje thee of koffie met natuurlijk een heerlijke bonbon. Een goed begin van deze avond.

Christian begint deze avond door allereerst meer te vertellen over cacao. De herkomst ervan, dat het enkel groeit in gebieden rond de evenaar, hoezeer het land van herkomst van invloed is op de smaak en waarom ze bij Christian Chocolaterie Patisserie werken met de chocolade van Valrhona (o.a. omdat Valrhona streeft naar een eerlijkere, duurzamere cacao-industrie). Door middel van foto’s, voorbeelden van verschillende cacaovruchten én ook het proeven van chocolade leren we meer over dit product en krijgen we letterlijk een kijkje in de keuken van deze mooie zaak.

Na de interessante inleiding over chocolade begint Christian zijn uitleg over waar we eigenlijk allemaal voor zijn gekomen op deze avond, namelijk het zelf maken van de bonbons en repen. We beginnen met stap één voor de bonbons. De gekozen bonbonvorm vullen we met chocolade welke we aan de buitenkant van de bonbon willen hebben. Er is keus uit blond, puur, melk en wit. Wat onhandig en met hier en daar wat geklieder vult iedereen zijn/haar bonbonvorm en deze gaat daarna meteen de koelkast in. Terwijl die chocolade koud ligt te worden gaan we aan de slag met het maken van de repen. In de vorm die wij krijgen is ruimte voor drie repen. Ook nu mogen we weer zelf kiezen welke smaak. Ikzelf ga voor blond, melk en wit. Als ik de vormen gevuld heb, mix ik de drie smaken chocolade wat door elkaar waardoor er (op de onderkant) een marmeren look ontstaat en de smaken wat mengen. Als je wilt kun je er noten aan toevoegen (zoals walnoten of hazelnoten). Ik kies ervoor om dat niet te doen, dus de repen gaan meteen de koelkast in.

Dan is het tijd om de bonbonvorm uit de koelkast te halen en gaat het vullen van de bonbons beginnen. De keuze is reuze; van jam tot karamel en van hazelnootvulling tot slagroom, er ligt veel lekkers klaar. Daarnaast kan je er ook nog voor kiezen om er bijvoorbeeld een noot, amarene kers, gemalen nootjes of rum rozijnen aan toe te voegen. Het geklieder is in deze fase van het bonbons maken ook niet te voorkomen, maar gelukkig kregen we bij de start van de workshop allemaal een plastic schort om, geen overbodige luxe zo bleek. Iedereen maakt de lekkerste creaties en na het afvullen (wat Christian voor ons doet, want er mag geen rozijn, karamel of andere bonbonvulling in de grote ketels chocolade komen) gaan deze wederom weer even de koelkast in. Tijdens het wachten laat Christian nog zien op welke verschillende manieren zijzelf bonbons maken. Het is mooi om te zien met hoeveel passie de patissier ons over zijn vak vertelt.

 

Het was een informatieve en actieve avond waar we in ruim 3 uur ondergedompeld werden in de wereld van chocolade. Wil je meer weten over chocolade en daarnaast zelf overheerlijke bonbons maken? Dan is deze workshop zeker een aanrader. Je gaat met een goedgevulde bonbondoos vol lekkers naar huis.

Christian Patisserie Chocolaterie vind je in het centrum van Oss, op Terwaenen 28. Er is voldoende parkeergelegenheid op de Eikenboomgaard.

Meer informatie over de te volgen workshops en data vind je op de website van Christian.