NS Wandeling Ravenstein

Op een zonnige nazomer dag ging ik met een vriendin op weg naar Ravenstein om de NS wandeling te gaan doen. Bij een NS wandeling is het start- en eindpunt bij een station en in dit geval was dat het station Ravenstein. Het fijne van een NS wandeling is dat je de locaties dus ook gemakkelijk per trein kunt bereiken. We besloten echter in dit geval om tóch met de auto te gaan. Deze konden we gratis parkeren bij station Ravenstein.

De NS wandelingen zijn gebaseerd op wandelknooppunten van de ANWB. Op de website van NS zijn een uitgebreide routebeschrijving met alle knooppunten en ook een wandelroutekaart te vinden. Wij gingen goed voorbereid op pad, doordat we de route gedownload hadden op Tref het in Oss. De Ravenstein route kun je namelijk wandelen in 9 kilometer of in 16 kilometer, wij kozen voor de 9 kilometer route.

De wandeling bracht ons door Deursen-Dennenburg, Dieden, Demen, Neerlangel en vervolgens weer terug naar Ravenstein. We kwamen door zowel prachtig landelijk gebied als door dorpen en genoten van de mooie omgeving. Tijdens de ca. twee uur durende wandeling kwamen we verschillende bezienswaardigheden tegen, waaronder de St. Rochus kapel in Deursen, de voetveer bij Batenburg-Demen en het natuurgebied de Uiterwaarden. Bij de Uiterwaarden is het in de zomer mogelijk om met de voetveer de Maas over te steken en het middeleeuwse Batenburg te bezoeken. Wij sloegen dit gedeelte over en besloten om de Uiterwaarden in te gaan.

De gehele route is middels de wandelknooppunten prima te volgen, wel goed opletten want sommige pijlen vallen niet goed op, en zijn terug te vinden op bijvoorbeeld een lantaarnpaal of straatbord. Als je die niet ziet, loop je ineens een totaal andere en vaak ook een veel langere route.

Het enige wat we onduidelijk vonden aangegeven was het deel vanaf de Uiterwaarden. Weinig aanknopingspunten en niet helemaal duidelijk of je een bepaald gebied nu wel of niet in mocht. We hadden op de website van NS gezien dat het gebied tussen juli tot en met september afgesloten zou zijn. Dit was echter nergens aangegeven. Alle hekken die toegang gaven tot het gebied (we kwamen er meerdere tegen) waren gewoon geopend. Nadat we een stuk langs het water hadden gewandeld, wat overigens echt de moeite waard was, besloten we om toch maar om te draaien en de route te vervolgen op het verharde gedeelte bovenaan de dijk. Bij twijfel zou ik dus zeggen: kies voor de zekerheid voor de verharde route en wandel over de Maasdijk terug naar Ravenstein.

Eenmaal weer aangekomen in Ravenstein wandelden we via het centrum naar lunchlokaal Pleur. Een charmant plekje net buiten de stadskern waar je kunt genieten van o.a. een heerlijke lunch, lekkere drankjes en/of robuuste koffie. Ze hebben een ruime maar niet alledaagse kaart (de Strawberry Touchee, een alcoholvrije cocktail, is een aanrader!) en het personeel is er vriendelijk en snel. We konden even bijkomen van de wandeling en genoten van een heerlijke lunch.

Al met al was het een mooie wandeling en een leuke manier om zo Ravenstein en de omliggende dorpen te ontdekken en bekijken.

Vanaf NS station Oss gaat er elk half uur een sprinter naar station Ravenstein.
Met de auto is het ca. 15 min rijden en parkeren bij het station is gratis.

Meer informatie en het downloaden van de route kan via de website van NS

NS route Ravenstein op Tref het in Oss