Natuurlijk rustpunt bij de Naaldhof

Lekker struinen door het bos, de rust en rijke natuur ervaren, en daarna heerlijk lunchen op een ruim terras. Hoe fijn is dat? En dat letterlijk om de hoek in Oss. Zo dichtbij, zo prachtig. Ik heb het hier over het bosgebied Vierwinden. Minder in de publiciteit als bijvoorbeeld ‘concurrent’ Herperduin,  maar zeker niet minder mooi. En zeker zo rustig! En met een fijn terras als eindpunt, bij hotel De Naaldhof.

Onze startpositie was hotel De Naaldhof.  We hebben dit ervaren als een ideaal vertrekpunt want je kunt hier ruim en vrij parkeren. Vanuit deze locatie kun je direct beginnen aan diverse wandelroutes. Ook is het een goede plek voor fietsers om te starten. Naast het bosgebied Vierwinden is de landerij Vantosse en, via de fietsbrug, ook Herperduin en het uitgebreide Maashorstgebied makkelijk te bereiken.  Het is maar hoe ver je wilt wandelen of fietsen ;)

Genieten van ruim terras

De Naaldhof is wijd en zijd bekend als hotel. Met maar liefst 85 hotelkamers en diverse zalen is dit een grootschalige verblijfslocatie. Waarbij een flink aantal hotelkamers onlangs compleet zijn gerenoveerd. Maar wist je dat je hier ook lekker kunt lunchen, borrelen en dineren? Niet alleen voor hotelgasten dus! Uit de gevarieerde lunchkaart kozen wij voor de caesarsalade met gamba’s en  de club-sandwich. Zeer smaakvol en royale porties! De gerechten waren met zorg bereid en keurig geserveerd door de gastvrije bediening. Ook zagen we diverse lunchplanken voorbij komen, die er ook superlekker uitzagen. Volgend keertje dan maar?

Met het zonnige weer kozen we voor een schaduwrijke plek op het ruime terras. In deze tijden van ‘social distancing’ een absoluut pluspunt. De zitjes, hoog en laag, zijn mooi verspreid en geven alle gelegenheid om je eigen plek te kiezen, en in alle rust een gesprek te voeren.

Oude landschapselementen

Die rust vonden we ook tijdens onze wandeling in het bosgebied Vierwinden. Zowat ingesloten tussen de woonboulevard Oss en de Vorstengrafdonk ligt dit natuurgebied. Ooit, zo’n eeuw geleden, nog een uitgestrekt heideveld. Sommige elementen herinneren nog aan het oude landschap, zoals het stuifzand en vliegdennen. Ook zie je nog restanten van houtwallen die destijds dienden om de akkertjes en weides af te bakenen.  Resultaat nu? Een gevarieerd bosgebied met poelen, kleinschalige landbouw en stuifzand. Wij namen de gele wandelroute van zo’n 5 km. Een deel van deze route is verhard, en daarmee ook geschikt voor rolstoelen. Ook handig voor kinderwagens! Wij werden verrast door de fraaie natuur en vooral de rust. Hier geen file lopen in het bos! Wil je meer weten over dit bosgebied? Kijk dan eens op de website van Landschapsbeheer Oss.