Een rondje Osse molens

We vertrekken vanaf het gemeentehuis in Oss, waar de zon ons vanuit een helblauwe lucht toe straalt. Later blijkt dat het zo vroeg in het jaar nog nooit zo warm is geweest. Het is 30 maart 2021 en de vrouw en ik fietsen ‘met zonder jas’ een knooppuntenrondje langs alle molens van de gemeente Oss.

Mooie stadsgezichten

Nooit geweten dat die molens zulke klinkende namen hebben. Zo komen we langs de Stella Polaris, Nieuw Leven, Desiré, Zeldenrust. Bij alle negen die we passeren, staan de wieken vandaag in ruststand. Zij hopen binnenkort te draaien en zoals stadsmolen De Nijverheid in Ravenstein weer open te gaan voor rondleidingen en proeverijen. Vanaf de gracht heerst deze stellingkorenmolen als een krachtige kolos binnen het silhouet van het vestingstadje. Onderweg zien we overal vanuit de verte hoe fraai molens en kerken het dorps- of stadsgezicht bepalen.

De 9-molens toer

De fietsknooppunten leiden ons vanuit Oss makkelijk door de weidse polders tussen Berghem en Ravenstein. Afwisselend wordt het over de Maasdijken, langs de uiterwaarden en door de stille kerkdorpen Demen en Dieden. De dijk af, de polder door rijden we de skyline van Megen in met de molen, het klooster, de kerk en de Gevangentoren. Ooievaars houden er de wacht. Voor een tussenstop to-go doen we koffie met appeltaart bij de Bierbrouwerij in Oijen. Altijd voortreffelijk daar. Na de alom heersende rust valt de levendigheid van het Marktplein in Lith wel op. Waar de behoefte aan een take-away bij Eetlokaal Hertog Jan van Brabant groot blijkt. En dan richting Geffen. Met de wind op kop, voorovergebogen op de lange, rechte stukken.

‘Geffens Pinkpop’ rond De Vlijt

Als we aankomen bij de laatste molen in Geffen hebben we zo’n 65 km op de teller. Ik realiseer me, dat ik op een legendarische plek sta, daar bij De Vlijt. Nog niet zo lang geleden was die het markante middelpunt van Strooipop, het ‘Geffense Pinkpop’. Waar de muziek van bands als Kensington en Rowwen Hèze over het volgepakte veld schalde, hoor ik nu alleen de vogels fluiten. De standerdmolen eenzaam schitterend in de zon. Het contrast kan niet groter. Ook best mooi; hoewel we intussen meer dan ooit verlangen naar uitjes net als toen. Tot dan vermaken we ons nog maar met rondjes langs molens en andere fraaie plekken, in de zon bij ons om de hoek.  

Om te weten:

  • Volg fietsknooppunten vanaf gemeentehuis Oss: 74 – 76 – 15 – 16 – 42 – 18 – 41 – 01 – 43 – 35 – 34 – 14 – 13 – 09 – 08 – 07 – 06 – 33 – 71 – 03 – 12 – 70 – 31 – 21 – 77 – 74;
  • Nationale Molendagen 8 en 9 mei 2021;
  • Voor meer fietsroutes in en rond Oss ga je naar Tref het in Oss.