Uitkijktoren Herperduin

Herperduin - De Maashorst is een prachtig natuurgebied van ca. 400 ha groot en niet eens zo ver van Oss. Op een mooie lentedag stapte ik op mijn fiets richting Herpen. Een tocht van ca. 25 minuten en zeker geen straf met het prachtige zonnige weer. De route deed me weer even denken aan vroeger, toen we met het gezin in de zomervakantie bijna dagelijks naar zwembad De Kriekeput fietsten.

Dit keer ging ik naar Herperduin om een kijkje te nemen bij en rondom de uitkijktoren, die op 27 maart 2019 geopend werd. Ik wandel langs Pan & Zo het bos in, in de richting van het speelbos en meteen valt het grote houten speeltoestel op. Een geweldige plek waar kinderen (v.a. 6 jaar) volledig hun gang kunnen gaan; klimmen, klauteren, glijden, en met mooi weer lekker in het water. Een echt speelparadijs! Na een korte wandeling door het bosgebied verschijnt daar door de bomen de stalen toren, volledig afgewerkt met houten boomstammetjes. Slim gedaan, zo past hij mooi bij de rest van de omgeving.

De uitkijktoren is ca. 24 meter hoog en gebouwd op een 7 meter hoge stuifwal. Als je de klim naar boven maakt van zo’n 7 trappen met in totaal 112 treden sta je uiteindelijk op een hoogte van ca. 31 meter. Het is een flinke klim, waarna je wordt beloond met een prachtig uitzicht over het bos. Bij helder weer kan je zelfs het Provinciehuis in Den Bosch spotten of de skyline van Nijmegen zien. Mocht je de klim naar boven niet willen of durven maken, dan is daar wat op bedacht, namelijk de virtuele verrekijker. Op die manier is het geweldige uitzicht ook te bewonderen via o.a. telefoon of laptop. Nadat ik weer veilig beneden aankwam wandelde ik nog een stukje over de zandvlakte en door het bos. Veel wandelaars genoten (samen met hun hond) van het mooie weer en de prachtige omgeving.

Herperduin is prima met de fiets bereikbaar, maar er is ook voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Na afloop van de wandeling kan je even bijkomen en genieten van een drankje en wat lekkers bij Pan & Zo of bij restuarant De Kriekeput, beiden gelegen aan de rand van Herperduin – De Maashorst.

Nieuwsgierig naar de virtuele verrekijker? Deze is te vinden op de website van Dat is Oss. De online plattegrond van het Speelbos vind je op de website van de gemeente Oss. Maar, mijn tip is: ga er naartoe en laat je verrassen!