Tweede Wereldoorlog

Op 11 en 12 mei 1940 passeerden de Duitse troepen Oss en Berghem. Erg drukkend was de bezetting in het begin nog niet. De Duitsers concentreerden zich op de grote steden in het westen.

Er waren dan weinig Duitse militairen in Oss en omgeving, de maatregelen die de bezetter nam werden wel voelbaar. Op 30 juni 1942 telde Oss 364 joodse inwoners. In augustus 1942 kregen zij de oproep voor “tewerkstelling in Polen”. Binnen een week waren de meesten van hen al omgebracht in Auschwitz. Slechts zes personen overleefden de kampen. 77 Joden zagen kans onder te duiken, zeven van hen zijn alsnog opgepakt en omgebracht. 

Op verschillende manieren is verzet gepleegd in Oss en het Maasland. Ook vele onderduikers vonden in deze omgeving een schuilplaats.

De Burgemeesters van Oss en Berghem wilde niet langer meewerken en doken onder. De bezetter benoemde toen een NSB’er tot burgemeester in Oss. Uit angst voor ontdekking besloten verzetsmensen, hem dood te schieten. De Duitsers schoten hiervoor als straf enkele mensen neer.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.