Het Wild
In de late middeleeuwen loosden de Hertogs- en Roode Wetering via eenvoudige houten sluizen hun overtollig water bij Gewande op de Maas.
Vanaf de 17e of 18e eeuw waren de drempels van deze sluizen van Naamse of Blauwe steen gemaakt. Dit is de reden dat de sluis in de Hertogswetering Blauwe sluis heet. Als onderscheid werd toen de sluis in de Roode wetering de Rode sluis genoemd.
Op de dijk bij Gewande zijn nog restanten te zien van de windwerken van de drie in 1979 afgebroken sluizen. Deze sluizen zijn in 1864 vervangen door stoomgemaal Gewande, dat tot 1933 dienst heeft gedaan. Het werd vervangen door het gemaal Caners, het Hertogsgemaal en het gemaal Ploegmakers.
Toen in 1979 het nieuwe gemaal Gewande in gebruik werd gesteld, verloren de drie gemalen hun functie. Gemaal Caners en het Hertogsgemaal zijn nu in gebruik als museum en gemaal Ploegmakers is gesloopt.
Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss
Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.