Oeverzwaluwwand

Oeverzwaluwen hebben hun broedplaatsen van nature in de steile oevers van rivieren en grotere beken. Deze plaatsen zijn tegenwoordig maar beperkt aanwezig. Daarom wijken oeverzwaluwen regelmatig uit naar de steile zandhellingen die ontstaan bij zandafgravingen, bouwprojecten of zandopslagplaatsen. Dit zijn broedplaatsen die maar tijdelijk voorhanden zijn en bovendien verstoringgevoelig door recreatie en/of werkzaamheden. 

Het aanleggen van een kunstmatige wand voor oeverzwaluwen is een goede permanente oplossing voor dit probleem. Een kunstmatige oeverzwaluwwand bestaat uit betonelementen die zijn voorzien van uitsparingen waarin de oeverzwaluwen een nestgang kunnen graven. De wand wordt aan de achterzijde aangevuld met zand.

Bij de Geffense Plas is in 2006 een dergelijke kunstmatige oeverzwaluwwand geplaatst. De wand biedt voldoende zekerheid om de bestaande oeverzwaluwkolonie in een hoge zandhoop naast de oever een nieuwe, permanente broedgelegenheid te bieden. Elk jaar is ca 90% van de holen in gebruik genomen als nestplaats.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.