Middenstand in Oss

In 1950 had je overal in de stad kleine winkeltjes die de directe omgeving verzorgden met de belangrijkste levensmiddelen. Vaak had de man een ander beroep en was het de vrouw die op die manier nog iets bijverdiende. Maar uiteindelijk hebben al deze kleine winkeliers het loodje moeten leggen. Hun aanbod was beperkt, de prijzen waren relatief hoog, er kwam strenger toezicht op hygiëne, voorraadhouding en verpakking. De klanten konden meer besteden en er waren lang niet altijd opvolgers in de familie.

In oktober 1959 opende de HEMA haar deuren in Oss. Kort daarna vestigde de Albert Heijn zich in de stad. Binnen iets meer dan tien jaar verdwenen de meeste kleine winkeliers. Zij waren niet opgewassen tegen de concurrentie van de supermarkt, het warenhuis en het postorderbedrijf. De speciaalzaken leefden langer, maar uiteindelijk moesten ook zij de deuren sluiten. Van de winkels die het straatbeeld in 1950 bepaalden, zijn er weinig meer over.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.