Lithoijen

Lithoijen wordt voor het eerst in geschriften genoemd in 922, wanneer het gebied wordt teruggegeven aan Giselbert, hertog van Lotharingen. Giselbert trouwde met Gerberga, een dochter van de Duitse Keizer. Als huwelijksgift ontving zij van Giselbert een koningsgoed waartoe ook het gebied van Lithoijen behoorde. 

Lithoijen was oorspronkelijk onderdeel van Lith. In 968 schonk de inmiddels koningin weduwe Gerberga een deel van haar domeingoederen aan de abdij van de Benediktijnen in Reims, waardoor Lith en Lithoijen gescheiden werden. Dit gebied werd eerst Klein Lith en later Lithoijen. Het dorp heeft zich sinds die tijd zelfstandig ontwikkeld.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.