Lith

Lith, ‘Dorp aan de rivier’ is de titel van een beroemd boek van de schrijver Antoon Coolen. De naam Lith betekend gerechtshuis en ook weg of overtocht. Gezien de ligging aan de Maas en ook bijna aan de Waal spreekt de naam voor zich.

Lith is al zeer lang bewoond. De oudste vondsten dateren van 700 á 500 voor Christus. Bij grindafgravingen in de Lithse Ham is zeer veel Keltisch materiaal gevonden. Ook Romeinen hebben sporen achter gelaten in het gebied. 

Rond Lith is de Maas in de 13e eeuw bedijkt. Omstreeks 1309 werd op last van de Brabantse Hertog Jan II de Hertogswetering aangelegd welke voor de afwatering van de gronden in de polder moest zorgen.

Deze maatregelen hebben de last van overtollig rivierwater niet weg kunnen nemen waardoor er nog regelmatig overstromingen waren. Dit is de reden dat veel huizen in Lith en omgeving ofwel aan dijken stonden of op terpen waren gebouwd.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.