Latijnse school Megen
In de vijftiende en zestiende eeuw bestond al een uitgebreid netwerk van scholen, zowel in de steden als op het platteland. Scholen waren vanouds verbonden aan de kerk. Bij vrijwel elke kerk, en dus in elk dorp, stond een school.
In 1648 werd de Meierij bij de Republiek gevoegd. De nieuwe machthebbers waren protestants en wilden de katholieke schoolmeesters zo snel mogelijk vervangen door protestantse docenten. Het schoolreglement van 1655 was streng tegen onderwijs door katholieken. Toch kwamen op diverse plaatsen katholieke bijscholen voor, vaak dichtbij de katholieke ‘enclaves’ zoals Megen en Ravenstein. Dit waren vluchthavens voor katholieke schoolmeesters en leerlingen.
In Megen en Ravenstein werden midden zeventiende en achttiende eeuw Latijnse scholen gesticht. Deze scholen waren van groot belang voor het katholieke vervolgonderwijs in de regio.
De komst van de Fransen in 1794 zorgde voor grote veranderingen binnen het onderwijs. Zo kwam er in 1801 een eerste Schoolwet.
Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss
Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.