Van karrespoor naar spoorlijn
Oss lag vanouds niet aan de ‘baan’ van ‘s-Hertogenbosch naar Grave en Nijmegen, maar aan een zijtak, die liep van Geffen en Heesch naar Lith. Deze wegen waren over het algemeen lastig te bereizen. In de winter lag de handel volledig plat door de slechte bereikbaarheid. Onder Frans bewind werd de weg opgeknapt en verhoogd. Maar bij overstromingen bleef hij moeilijk berijdbaar. Pas in 1891 werd de weg verhard met keien.
De bestrating van de weg van ‘s-Hertogenbosch via Grave naar Nijmegen werd pas vanaf 1822 onder handen genomen. Tot groot ongenoegen van het Osse gemeentebestuur kwam deze weg niet langs Oss en de gemeente ging in 1848 zelf aan de slag met het opknappen van de Hescheweg.
Toen de industrie in Oss zich begon te ontwikkelen, waren de slechte wegen een steeds groter probleem. Een uitkomst bood de aanleg van een spoorlijn. In 1881 werd de spoorlijn geopend met een station in Oss. Dit was een grote impuls voor de industrie in Oss.
Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss
Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.