Groenendijk
De Groenendijk is een dijk die niet parallel aan de Maas loopt maar er dwars op staat. De dijk stamt uit de tijd dat de Maas nog niet geheel bedijkt was. Dit soort dijken zorgden er voor dat het rivierwater, dat vanuit Beers of Cuijk het gebied binnenkwam, tegen gehouden werd. Dit beschermde de bewoners stroomafwaarts tegen het rivierwater maar zorgde er voor dat bewoners stroomopwaarts meer last hadden van het water.
Vooral bij de Groenendijk ontstonden hierdoor problemen, want deze dijk lag precies op de grens tussen het graafschap Megen en het land van Ravenstein. Inwoners van Deursen en Dennenburg wilden het water graag kwijt en probeerden de dijk door te steken. Hierdoor kwamen zij voortdurend in conflict met hun Harense buren, die dat gewapend probeerde te voorkomen. Vooral tussen 1600 en 1800 was het regelmatig spannend rondom de dijk. Tot het begin van de vorige eeuw moest de marechaussee regelmatig de wacht houden op de Groenendijk.
Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss
Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.