Geloof
Over de komst van het christendom naar Noord-Brabant is vrijwel niets bekend. Vaak wordt in dit verband Willibrord genoemd, maar die heeft hier vrijwel zeker nooit gepreekt. Toch is hij de beschermheilige geworden van de parochies Oss, Berghem en Demen. Ook het putje op de Osse heide is naar hem genoemd. De populariteit van deze heilige is te danken aan de vele rechten en bezittingen die hij en het klooster Echternach in Luxemburg in onze streken hadden.
Lambertus en Hubertus hadden meer met de komst van het christendom te maken. Rond 700 na Christus waren zij na elkaar bisschop van Luik. Zij hebben vermoedelijk missionarissen gestuurd. Niet verwonderlijk dus dat Brabant tal van Lambertuskerken telt. Binnen de gemeente Oss alleen al staan er twee: in Haren en Huisseling. En Hubertus is de patroonheilige van Herpen.
De Frankische of Merovingische koningen hadden belang bij de uitbreiding van het christendom. Wie bekeerd was, kwam in hun invloedssfeer. In 800 liet één van hen, Karel de Grote, zich in Rome kronen tot keizer. Op dat moment was vrijwel heel Nederland christen geworden en onderworpen aan het Frankische gezag.
Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss
Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.