Eerste Wereldoorlog in de regio

In augustus 1914 brak de eerste wereldoorlog uit. Nederland wist zich buiten de strijd te houden. Toch waren de gevolgen goed merkbaar in Noord Brabant. Er werden Belgische vluchtelingen opgevangen, voedsel ging op de bon en in Oss werden noodbiljetten uitgegeven door de schaarste aan muntgeld.

De spoorbrug over de Maas werd permanent bewaakt door soldaten van de Nederlandse landweer. Ook het scheepvaartverkeer op de Maas werd gecontroleerd. Elk passerend schip werd nagekeken voordat het toestemming kreeg onder de brug door te varen.

De spoorbrug zelf was door het Nederlandse leger ondermijnd om de brug te kunnen laten springen als er een aanval te verwachten was. Vanaf december 1914 werden de slaghoedjes van de explosieven verwijderd uit angst voor een ongeplande ontploffing.

Op 11 november 1918, toen er een wapenstilstand werd gesloten, werden de ondermijning en de bewaking opgeheven. De brug had de oorlog ongeschonden doorstaan. Maar in de Tweede Wereldoorlog zou de brug het niet redden.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.