De zaak van Oss

Tegen het einde van de jaren twintig ging het economisch slechter. In 1929 sloot de laatste margarinefabriek. Dit betekende grote werkloosheid en armoede voor veel mensen in Oss en omgeving. Een steeds groter aantal misdrijven vond plaats. De overeenkomsten met de vorige toestanden rond 1890 waren groot, soms kwamen de daders uit dezelfde families. Net als in de vorige eeuw stortte de landelijke en zelfs internationale pers zich op Oss. Met al deze toestanden kreeg Oss weer in het hele land de reputatie een zeer criminele stad te zijn. 

In 1934 werd na een roofoverval en moord de marechaussee ingezet. De marechaussee kwam in Oss nog andere vormen van criminaliteit tegen, zoals verduisteringen en zedenschandalen op fabrieken en in de kerk, maar zij kreeg van de minister van Justitie opdracht om met dit soort onderzoek te stoppen. Dit leidde tot vragen in de Tweede Kamer.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is de discussie in de Kamer over Oss nooit afgemaakt.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.