Cultuur

De stad Oss is de grootste plaats binnen de gemeente en heeft hierdoor een centrumfunctie voor de omringende kernen. Stad en regio maken gebruik van diverse centrumvoorzieningen, zoals de winkels, markt en horeca. Sommige kleine plaatsen hebben ook culturele voorzieningen, maar de grootschalige culturele instellingen, zoals Theater de Lievekamp, de Groene Engel en Museum Jan Cunen, trekken zeker ook veel mensen naar Oss.

In 1968 opende de Lievekamp de deuren. In dit complex werd niet alleen een modern theater gehuisvest, maar ook de vrije akademie en de bibliotheek. In het nieuwe theater traden niet alleen professionals op, maar ook de lokale amateurkunst kreeg hier een plaats. In de jaren zeventig en tachtig werden Theater de Lievekamp en hiermee Oss nationaal bekend door de televisie, doordat Ted de Braak zijn bekende Ted Show hier van 1974 tot 1984 opnam. In de jaren tachtig kreeg Poppentheater Marag een plek in de kelder van de Lievekamp. In 1997 werd het complex vernieuwd en uitgebreid.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.