De 24-uurs race van Oss

Ossenaren hebben altijd wel iets met wielen gehad. In de jaren dertig was de wielersport in Oss zeer populair. Na de Tweede Wereldoorlog verschoof de belangstelling naar wielen die aangedreven werden door een motor. In de jaren zestig werden wegraces op stratencircuits heel populair. Frans van der Lugt, een bekende coureur, lanceerde begin 1969 het idee om een 24-uursrace voor motoren te houden. Al snel werd de 24-uursrace van Oss georganiseerd. 

Deze ware slijtageslag van mens en machine trok al meteen veel motorcoureurs uit binnen- en buitenland dit zorgde voor grote publieke belangstelling.

De eerste Osse 24-uursrace, die startte op zaterdag 14 juni 1969, trok al meteen zo’n 30.000 toeschouwers en groeide daarmee uit tot een van de meest tot de verbeelding sprekende motorsportevenementen die Nederland gekend heeft. 

Door een fataal ongeval van een coureur tijdens de 7e editie viel het doek voor dit gewaagde motorevenement.
 

Het QR-code project van Landschapsbeheer Oss

Verspreid door de gemeente Oss tref je op zo'n 100 knooppuntpaaltjes een QR-code. Door deze te scannen krijg je aanvullende informatie over de bijzondere plek waar je je dan bevindt. Het QR-code project is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Brabantse Milieufederatie, Gemeente Oss, Landschapsbeheer Oss en ook door medewerking van Stichting Maasmeanders, het Brabants Historisch Informatiecentrum en Bibliotheek Oss.