Het verhaal van Oss

 

Befaamd Oss

Al was je nog nooit in Oss, je kent ’t beter dan je denkt: de alom bekende Worst van de Hema en de Daelmans stroopwafels rollen hier elke week met duizenden van de band; insuline en de anti-conceptiepil zijn hier ‘uitgevonden’. En de coronavaccins zijn hier opgeslagen. Was je ooit bij de musical Soldaat van Oranje, dan zag je de kabbelende Noordzee van het Osse Hellebrekers Techniek. En in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden ligt het kromzwaard van Oss, het oudste ijzeren voorwerp ooit in Nederland gevonden.


Ook een scherpe kant

Oss heeft een veelbesproken historie van meer dan 4.000 jaar; al tientallen jaren een paradijs voor archeologen uit heel Europa. Een geschiedenis met scherpe kanten. Zoals het verhaal van de Bende van Oss zo’n honderd jaar geleden, in opstand tegen werkloosheid en armoede. Het kleeft aan Oss en vertelt tegelijk ons verhaal van moed, handen uit de mouwen, doorzetten. Meer weten? Kijk op www.stadsarchiefoss.nl en www.ossecanon.nl of lees de publicatie "Mens en Maasland".


Bezoek het Oss van nu

Tegenwoordig is Oss een moderne gemeente met zo'n 90.000 inwoners. De stad heeft een gezellig centrum met gastvrije winkels, restaurants, terrassen en cafés. Volop mogelijkheden: museum Jan Cunen, theater De Lievekamp, Golfbad Oss, tal van evenementen en festivals; in Oss tref je iedere dag iets anders. Bekijk de UIT-agenda

Vooral de dorpen van de gemeente Oss laten een rijke historie zien. ‘Dorp aan de rivier’ Lith, de middeleeuwse vestingstadjes Megen en Ravenstein, zo’n 60 kloosters, kerken en kapellen, schilderachtige dorpjes langs de Maas. Fietsend of wandelend over tientallen kilometers rivierdijk lijkt het of de tijd er heeft stilgestaan.

Ook de liefhebber van bos en hei kan in Oss zijn hart ophalen. In De Maashorst geniet je wandelend, fietsend, te paard of met de mountainbike van stuifduinen, vennen en stoere grazers. Een ware ontdekking voor iedereen; het is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. De moeite van een bezoek meer dan waard. 

Je treft ’t in Oss!