Wandelroute langs boom en veld

3 uur 30 minuten (12,0 km)

Deze wandeling voert door de groene omgeving ten zuidoosten van Geffen en voert je daarbij langs vele bijzondere bomen. De route volgt grotendeels het wandelknooppuntennetwerk; waar de route afwijkt staat dit aangegeven. De lengte van de route bedraagt zo'n 12 kilometer; de wandeling loopt voor een groot deel over onverharde paden.  

Download (PDF): knooppuntenkaart Wandelroute Langs Boom en Veld

Download (PDF): informatiebrochure Wandelroute Langs Boom en Veld

Dit ga je zien

Startpunt: 5386 KZ Geffen
1

Arboretum (bomenpark)

Kerkesteeg
5386 JW Geffen
Arboretum (bomenpark)
2

Joodse begraafplaats Geffen

Kraaijeven
Geffen
Joodse begraafplaats Geffen
3

Strand Tien

Gielekespad 10
5343 XN Oss
Strand Tien Sfeerbeeld Strand Tien
4

Molen de Vlijt Geffen

Groenstraat 20
5386 KW Geffen
Molen de Vlijt Geffen
Eindpunt: 5386 KZ Geffen

Beschrijving

Startpunt: 5386 KZ Geffen

Startpunt: Arboretum Geffen 5386 KZ. Het Arboretum kan per auto worden bereikt vanaf de Papendijk via de Weverstraat. 

Alternatief startpunt: Dorpsplein (met parkeergelegenheid), zie hieronder 5386 CL Geffen. 

Het Arboretum is een landschapspark dat door burgerinitiatief is ontwikkeld op de locatie van een voormalige vuilstortplaats. Loop vanaf het Arboretum heuvelafwaarts en ga rechtdoor in de richting van Geffen tot je de verkeersweg bereikt. Sla hier rechtsaf, Heesterseweg. Neem in de bocht de weg rechtsaf, De Doelen. Aan het eind een viersprong; hier rechtsaf, Kraaijeven. Vanaf hier (knooppunt 65) volg je het knooppuntnetwerk.

Aan je linkerkant het Joodse Kerkhof, minstens drie eeuwen oud en daarmee wellicht het oudste van Brabant. Sla vóór dit kerkhof, bij knooppunt 10, linksaf. Ga, waar de weg naar links buigt, rechtdoor het fietspad op (knooppunt 09). Volg dit fietspad tot het eind; sla daar rechtsaf (Oude Baan, knooppunt 03) en direct weer linksaf, het fietspad op. 

Sla bij knooppunt 05 het eerste zijpad links in. Bij knooppunt 04 links aanhouden en linksom het pad langs de plas volgen. De Geffense Plas is in de jaren zeventig ontstaan door de winning van zand voor de wegenbouw. De tot 18 meter diepe plas is nu een recreatiegebied; het visrijke water is ook geliefd bij duikers. 

Blijf het pad langs de plas volgen, voorbij het gebouwtje van de watersportvereniging tot een parkeerplaats. Loop langs de korte kant van de parkeerplaats naar de verkeersweg. Daar aangekomen (knooppunt 34) linksaf, Heesterseweg. Maak gebruik van het fietspad aan de linkerkant, let op tegemoetkomend fietsverkeer!

Neem de eerste weg rechts (knooppunt 61), Bergstraat. Neem vervolgens de eerste weg schuin links, Bredeweg. Je verlaat hier het knooppuntnetwerk. De Bredeweg komt uit in de haakse bocht van een drukkere verkeersweg. Sla hier rechtsaf. Voorzichtig, er is geen trottoir. Sla waar deze weg een bocht naar rechts maakt linksaf, weg met rood asfalt, De Kouwe Noord. Blijf het (fiets)pad volgen en sla de eerste weg links in; je komt terug op de Bredeweg en op het knooppuntnetwerk. Sla hier (knooppunt 63) rechtsaf. 

Op de driesprong (knooppunt 68), schuin links/rechtdoor, Kloosterstraat. Blijf deze volgen tot je rechts eengroot gebouw ziet, het multifunctioneel centrum de Koppelinck. Voor dit gebouw zie je, bij knooppunt 67, rechts een klein gedenksteentje voor Simon van den Bergh, de margarinebaron. Sla tegenover dit monumentje linksaf, Veldstraat.

Neem de tweede weg rechts (op de splitsing bij knooppunt 14), Lambertusstraat. Rechts passeer je een driehoekig grasveld met bomen; voorbij dit grasveld rechtsaf, Thijmstraat. Deze gaat over in de Tolweg. Op de kruising met de Dorpsstraat rechtsaf (knooppunt 16). Volg de Dorpsstraat langs het Dorpsplein; rechts herinnert een kleurrijke mozaïekbank aan de voormalige gemeente Maasdonk. 

Als je de wandeling bent gestart op het Dorpsplein, sla dan, komend vanaf de parkeerplaats, bij deze bank rechtsaf, Dorpsstraat. Volg de Dorpsstraat tot de T-kruising met de fraaie dorpspomp; sla hier (knooppunt 53) linksaf, Kerkstraat. Direct aan je rechterhand zie je de Maria Magdalena-Kerk, met een toren die dateert uit de 15e eeuw. Neem tegenover de kerk (knooppunt 80) de straat linksaf, Molenstraat. Tweede straat links, Van Coothstraat. Deze maakt een knik; even verderop ligt rood asfalt. Sla hier (knooppunt 15) linksaf, de eveneens rood geasfalteerde Vlijmdstraat in

Vrijwel direct zie je rechts een waterplas, een wiel ontstaan door de dijkdoorbraak van 1876. Sla rechtsaf, over de houten loopbrug die zich om het wiel buigt; je verlaat weer het knooppuntnetwerk. Bij het verlaten van het plankier loop je rechtdoor tot je via het voetpad weer op de weg uitkomt; sla hier rechtsaf, Dorpsstraat. 

Neem de eerste zijstraat rechts, Pastoor van de Kampstraat. Hier, bij knooppunt 81, ben je  weer terug op het wandelnetwerk. De straat maakt een flauwe bocht, aan de rechterkant liggen sportvelden. Net voorbij de sportvelden weer een bocht naar links, hier (knooppunt 83) de zijweg links inslaan, Molengraaf. Aan het einde van de weg (knoppunt 93) linksaf, Groenstraat. 

Bij de rotonde (knooppunt 94) rechtsaf, Papendijk. Aan je rechterhand de molen De Vlijt.

Voorbij het benzinestation linksaf (knooppunt 95), Weverstraat. Je verlaat de knooppuntroutes. De weg maakt een haakse bocht naar links; even daarop ga je rechtsaf het fietspad op. Aan het eind linksaf, en je loopt langs het arboretum terug naar het uitgangspunt.

Eindpunt: 5386 KZ Geffen