Rondje Lith - Maren

3 uur (13,0 km)

Deze wandeling brengt je van Lith langs de Maas naar de dorpjes Kessel, Maren en Maren Kessel. De weg terug gaat door de polder, zodat je kennismaakt met beide gezichten van dit gebied. De lengte van de totale route bedraagt zo'n 13 km. De route loopt vrijwel geheel over verharde wegen en paden. Langs het pad door de uiterwaard kunnen koeien grazen.

Download (PDF): knooppuntenkaart Rondje Lith-Maren

Dit ga je zien

Startpunt: Anton Coolenplein
5397 EX Lith
1

Maaspark De Lithse Ham

Lithse Ham 3
5397 GL Lith
Maaspark De Lithse Ham
2

Het Soldatenwiel

Kesselsegraaf
Lith
Het Soldatenwiel
3

De Pastorije Maren-Kessel

Kerkpad 3
5398 CC Maren-Kessel
De Pastorije Maren-Kessel
Eindpunt: Anton Coolenplein
5397 EX Lith

Beschrijving

Startpunt: Anton Coolenplein
5397 EX Lith

Startpunt: Anton Coolenplein (parkeergelegenheid) 5397 EX, Lith

Op de hoek van het plein zie je de Sint-Lambertuskerk uit 1900. Voor de kerk een H. Hartbeeld uit 1927. Vanaf dit beeld (knooppunt 46) loop je het Marktplein op. Op dit plein een monumentale dorpspomp en een muziektent (knooppunt 52 ligt daarachter). Loop tot de verste punt van het marktplein; de drukke verkeersweg maakt hier een bocht naar rechts, je volgt echter het hellend straatje rechtdoor en slaat bovenaan (knooppunt 50) linksaf, Lithse Dijk.  Volg de dijk. Deze maakt een vrijwel haakse bocht naar links.

Aan de rechterkant zie je de ingang van het recreatiegebied de Lithse Ham; deze voormalige uiterwaard, waarvan het noordwestelijk deel viel onder de Gelderse gemeente Heerewaarden, is in de jaren tachtig ontstaan door zand- en grindwinning. 

Aan de linkerkant passeer je het Soldatenwiel. Dit wiel is in 1795 ontstaan bij een dijkdoorbraak; er zou indertijd een Franse soldaat in zijn verdronken. Waar het wiel de dijk het dichtst nadert gaat een pad naar rechts (knooppunt 90). 

Als je kiest voor het pad door de uiterwaard ga je hier naar rechts en meteen linksaf (knooppunt 40). Je wandelt hier over historische grond, in dit gebied zou, volgens recent onderzoek, de Romeinse veldheer Julius Ceasar in 55 v. Chr. twee Germaanse stammen, de Tencteren en de Usipeten, hebben vernietigd. Het pad brengt je tenslotte bij een hek en een klein parkeerplaatsje. Sla hier rechtsaf en even verderop scherp terug linksaf. Je passeert twee landtongen aan de rechterkant; direct voorbij de tweede landtong loopt het pad met een bocht naar links door een bosje terug naar de dijk. Sla bovenaan (knooppunt 10) rechtsaf, Kesselse Dijk. 

Als je kiest voor de dijk blijf je deze vanaf het Soldatenwiel volgen. Je passeert het dorpje Kessel; hier aan de dijk een rijksmonumentale boerderij, oorspronkelijk hallehuis met middenlangsdeel, later uitgebreid tot krukhuis, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De dijk maakt een bocht naar links; net voorbij deze bocht links zie je, een stukje het Kerkpad op, de oude pastorie van Maren. Terug op de dijk bij knooppunt 10 sluit de uiterwaarderoute weer aan. 

Even verderop krult de dijk rond het Buitenkil. Uiteindelijk buigt de dijkweg linksaf  (knoopunt 41) naar de grote verkeersweg; in deze bocht rechts een heuvel. Het is de moeite waard deze even te beklimmen voor het uitzicht op de Maas; het water dat tegenover je aftakt van de rivier is het kanaal van Sint-Andries, de verbinding van de Maas met de Waal.

Steek bovengenoemde verkeersweg over (voorzichtig) en sla direct linksaf (knooppunt 42), Provinciale Weg. Deze maakt een flauwe bocht naar links en direct een naar rechts. Neem vervolgens de eerste straat rechts, Wijlseweg. 

Eerste straat (knooppunt 46) links, Liesdaalweg. Einde weg (knooppunt 47) links, Pastoor Roesweg, en direct (knooppunt 48) rechts, Nolderweg. Volg deze weg (verderop Lankerweg) tot voorbij de tweede kruising. Hier, op de splitsing (het rechterpad is halfverhard), links aanhouden, Jan van Ingenstraat. De eerste zijweg rechts is onverhard; neem de tweede zijweg rechts, Platerstraat. Aan het einde, knooppunt 55, linksaf, Hertog Janstraat.

De Hertog Janstraat komt uit bij een voorrangsweg. Neem niet deze maar even daarvoor het graspad langs de sloot, linksaf. Bij het tweede bruggetje rechtsaf; steek de drukke verkeersweg over (voorzichtig), rechts van je de Kapel Maria Moeder van Rust uit 1948. Passeer deze kapel en de ernaast liggende sloot aan de linkerkant, over het grasveld naar de Kapelstraat. Hier schuin rechts; de Kapelstraat maakt direct daarop een knik naar links; sla hier rechtsaf, Engwijkpad.

Neem het eerste pad rechts; maak de haakse bocht naar links en blijf het pad volgen. Steek de Hertog Janstraat over (knooppunt 54). Het Engwijkpad maakt weer een haakse bocht naar links; vlak hiervoor aan de rechterkant twee monumentale boerderijen (nummers 14 en 8). Na genoemde haakse bocht gaat het Engwijkpad over in de Pastoriestraat; blijf deze volgen tot het uitgangspunt bij de kerk.

Eindpunt: Anton Coolenplein
5397 EX Lith