Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar
Schrijver op je scherm - Bibliotheek Oss

Online: Schrijver op je scherm

Ont­moet schrij­vers vanaf maandag 25 mei on­li­ne bij je thuis via jouw Bibliotheek!

Omdat jouw favoriete schrijver voorlopig geen lezing in de Bibliotheek kan geven, bieden de Noord Oost Brabantse Bibliotheken tijdelijk, een originele, andere manier om schrijvers te ontmoeten. Jij gaat niet op bezoek bij de schrijver maar de schrijver komt (online) elke dag even bij jou op bezoek!

Vanaf maandag 25 mei leest elke dag een andere bekende schrijver voor uit eigen werk. Op deze manier kunnen schrijvers je blijven inspireren, verrassen of kennis laten maken met hun (nieuwe) boek. Met o.a. Hanna Bervoets, Alex Boogers en Splinter Chabot.

8 juni - Pete Wu
Pete Wu is journalist, schrijver, …

Lees verder

Ont­moet schrij­vers vanaf maandag 25 mei on­li­ne bij je thuis via jouw Bibliotheek!

Omdat jouw favoriete schrijver voorlopig geen lezing in de Bibliotheek kan geven, bieden de Noord Oost Brabantse Bibliotheken tijdelijk, een originele, andere manier om schrijvers te ontmoeten. Jij gaat niet op bezoek bij de schrijver maar de schrijver komt (online) elke dag even bij jou op bezoek!

Vanaf maandag 25 mei leest elke dag een andere bekende schrijver voor uit eigen werk. Op deze manier kunnen schrijvers je blijven inspireren, verrassen of kennis laten maken met hun (nieuwe) boek. Met o.a. Hanna Bervoets, Alex Boogers en Splinter Chabot.

8 juni - Pete Wu
Pete Wu is journalist, schrijver, redacteur en programmamaker. In 2019 verscheen zijn debuut De bananengeneratie, over de tweede generatie Chinese Nederlanders, die ‘geel van buiten en wit van binnen’ zijn. Pete Wu interviewde voor zijn boek ‘mede-bananen’, over hun generatieclashes, dates, discriminatie en eenzaamheid. En over het gevecht om jezelf te mogen zijn, bevrijd van clichés.

9 juni – Eva Vriend

Eva Vriend (1973) is historica en schrijfster. Ze groeide als boerendochter op in de Noordoostpolder. Het nieuwe land (2013), over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs (beste journalistieke boek) en de Libris Geschiedenis Prijs. In 2015 verscheen De helpende hand, over de geschiedenis van de thuiszorg, waarvoor ze een beurs kreeg van het Letterenfonds. In 2020 verscheen Eens ging de zee hier tekeer, waarvoor ze vele levensgeschiedenissen van kustbewoners optekende. Het boek werd getipt door het DWDD-boekenpanel.

10 juni – Maarten Spanjer
Maarten Spanjer (1952) is schrijver, acteur en televisiemaker. Hij is onder meer bekend door de films Spetters en De Kameleon en tv-programma’s als Taxi. Hij was ook korte tijd profvoetballer en zijn ervaringen in de voetbal-, tv- en filmwereld, alsmede zijn jeugdervaringen in Amsterdam vormden de inspiratie voor zijn verhalenbundels, zoals Spanjer in stukken en Geluk is een herinnering. 

11 juni - Antoinette Beumer
Antoinette Beumer (1962) is regisseur en schrijver. Zij is bekend van tv-series als Willemspark en Spangen en films als De gelukkige huisvrouw, Jackie en Soof. In 2018 verscheen haar autobiografische roman Mijn vader is een vliegtuig, over een gezin waarvan de vader psychische problemen heeft. De roman werd genomineerd voor de Hebban debuutprijs en de Bronzen Uil. De verfilming (door Beumer zelf ) verschijnt binnenkort in de bioscopen. 

12 juni - Kees van Beijnum
Kees van Beijnum (1954) schrijft roman en scenario’s. Hij brak door met zijn autobiografische roman Dichter op de Zeedijk (1994), dat later werd verfilmd. Zijn bekendste boek is De oesters van Nam Kee, dat ook verfilmd werd. Andere romans zijn onder meer De ordening en Het mooie seizoen. Zijn meest recente boek is 23 seconden uit 2019, een spannende roman over een schrijfster die twintig jaar na de moord op haar moeder, een Amsterdamse raamprostituee, op onderzoek gaat.

25 mei - Hanna Bervoets
Bervoets Hanna c Sanne Glasbergen altijd credits vermelden webblokHanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. In 2009 debuteerde ze met Of hoe waarom, in 2011 gevolgd door Lieve Céline, dat bekroond werd met de Opzij Literatuurprijs. Andere romans zijn Efter, Ivanov en Fuzzie. Haar boeken werden onder meer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en Libris Literatuurprijs en bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs (voor Ivanov) en de Frans Kellendonkprijs (voor haar oeuvre). Haar nieuwste roman is Welkom in het Rijk der zieken.

26 mei – Splinter Chabot
Splinter webblokSplinter Chabot (1996) is programmamaker en politiek expert. Hij werd vooral bekend doordat hij een paar jaar tafelheer was bij DWDD. In 2020 trad hij de voetsporen van zijn vader, schrijver en dichter Bart Chabot, en debuteerde met de autobiografische roman Confettiregen. De roman – over zijn worsteling met zijn homoseksualiteit – werd zeer goed ontvangen en is een ware bestseller.

27 mei – Lieve Joris
Lieve Joris webblokLieve Joris (1953) is vooral bekend door haar reisboeken, zoals haar boeken over de voormalige Belgische kolonie Congo: Terug naar Congo, Dans van de luipaard en Het uur van de rebellen. Ze schreef echter ook over andere landen, onder meer over de Arabische wereld en China. In 2018 verscheen Terug naar Neerpelt, over haar jeugd in Vlaanderen. Lieve Joris won diverse literaire prijzen, onder meer de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap en de Bob den Uyl Prijs.

28 mei - Natascha van Weezel

Natascha van Weezel webblokNatascha van Weezel (1986) debuteerde als 20-jarige met het zeer persoonlijke boek, Magere jaren, over haar strijd tegen anorexia. Ze ging naar de Nederlandse Film en Televisie Academie en studeerde in 2012 af met de korte film Lost and Found. In 2014 maakte ze de documentaire Elke dag 4 mei, over de kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. In 2015 schreef ze over hetzelfde onderwerp het boek De derde generatie.

29 mei – Franca Treur

FrancaTreurCorbino verkleind webblokFranca Treur (1979) brak in 2009 in één keer door met haar autobiografische roman, Dorsvloer vol confetti, over haar streng christelijke jeugd in Zeeland. De roman werd een bestseller en werd onder meer bekroond met de Selexyz Debuutprijs. Ook werd de roman verfilmd. Er volgden meer romans: De woongroep, Hoor nu mijn stem en Regieaanwijzingen voor de liefde. Franca Treur schrijft ook korte verhalen, columns en essays. Samen met illustratrice Olivia Ettema maakte ze de verhalenbundels X&Y en Slapend rijk.

1 juni - Abdelkader Benali
Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko, maar verhuisde als 4-jarige met zijn familie naar Rotterdam. Hij debuteerde in 1996 met Bruiloft aan zee. Hij won hier onder meer de Geertjan Lubberhuizenprijs mee en de roman werd in veel landen vertaald. Zijn tweede roman, De langverwachte, werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Naast romans schijft hij toneelstukken, essays, columns en artikelen. Ook werkt hij voor de televisie, hij werd vooral bekend door Benali boekt, waarin hij schrijvers interviewde, en het culinaire reisprogramma Chez Benali.

2 juni - Jente Posthuma

Jente Posthuma (1974) debuteerde in 2016 met Mensen zonder uitstraling. De roman stond op de shortlist van de Dioraphte Literatour Prijs, de longlist van de ANV Debutantenprijs en werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Met haar man, fotograaf Bas Uterwijk, maakte ze het kleine fotoboek Probeer een beetje goed over me te denken (2016), over de zelfgekozen dood van Uterwijks vader. Posthuma studeerde Literatuurwetenschap. Ze begon als journalist, deed lange interviews voor o.a. De Groene Amsterdammer, NRC-next en De Volkskrant. Haar korte verhalen verschenen in onder meer De Revisor, Hollands Maandblad en De Gids. Haar roman, Waar ik liever niet aan denk, verscheen in mei 2020.

3 juni - Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek (1957) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie acteerde ze regelmatig op toneel en in de film. Na haar studie vertrok ze naar Rome om actrice te worden, maar ze werd uiteindelijk schrijfster. Ze debuteerde in 1994 met de autobiografisch getinte roman De laatste vrouw, over haar relaties met twee veel oudere mannen: regisseur Federico Fellini en schrijver Alberto Moravia. Het boek was zeer succesvol en werd in diverse landen vertaald. Er volgden meer (historische) romans, een autobiografisch boek over een heftig auto-ongeluk (Intensive care) en boeken over Rome, de stad waar ze al jaren grotendeels woont. Haar meest recente boeken gaan over de vluchtelingencrisis (Wie is mijn naaste?) en haar joodse grootmoeder (Rose).

4 juni - Tessa Leuwsha
Tessa Leuwsha (1967) werd geboren in Amsterdam, maar ze vertrok in 1996 naar Suriname, waar haar roots liggen. Ze is schrijfster en documentairemaakster en schreef onder meer de reisgids Reishandboek Suriname, de romans De Parbo-blues en Solo, een liefde plus het non-fictie boek Fansi’s stilte, een grootmoeder en de slavernij. In 2020 verscheen haar nieuwe roman Plantage Wildlust, over het leven op een Surinaamse plantage aan het begin van de 20e eeuw.
Het werk van Tessa Leuwsha werk werd onder andere genomineerd voor de Debutantenprijs en de Inktaap.

5 juni - Auke Hulst
Auke Hulst (1975) groeide op in Groningen. Zijn jeugd daar stond model voor zijn succesvolle roman Kinderen van het ruige land. Andere romans van zijn hand zijn onder meer Slaap zacht, Johnny Idaho en En ik herinner met Titus Broederland. Daarnaast maakt hij samen met tekenaar Raoul Deleo het literaire reisboek De eenzame snelweg, in het spoor van Jack Kerouac. Ook Motel Songs is een reisboek.
Het werk van Auke Hulst werd onder meer bekroond met de Bob den Uyl Prijs, de Cutting Edge Award, het Beste Groninger Boek en tweemaal met de Harland Awards Romanprijs.  Naast schrijver is Auke Hulst literatuurcriticus, essayist en muzikant.

Lees minder

In de buurt

Toon resultaten